10 Aralık 2013 Salı

KAYSERİ - Gezi Yazı Dizisi # 14

Her yazımda belirttiğim gibi iştahlı ve yağ kamuflajlı bir çift olunca gittiğimiz yerlerden aklımızda hep yemekler kalıyor :) Tabii ki Kayseri'den de aklımızda Pastırma, Sucuk ve Mantı kaldı! Yemekler dışında da ufak tefek akılda kalan noktalar var tabii ki :)

Mesela bizim için Kayseri'nin en önemli özelliklerinin başında Mimar Sinan'ın memleketi olmasıydı.




CUMHURİYET MEYDANI


Cumhuriyet meydanı, zihnimizde canlandırdığımızdan çok farklıydı. Gayet modern, temiz ve geniş bir meydan. Meydanı çevreleyen alışveriş merkezi, restoranlar, parklar...











DÖNER KÜMBET

Döner kümbet ile ilgili olarak size verebileceğim hiçbir bilgi yok :) Rehberimiz uzun uzun anlattı ama bizim asıl ilgimizi aşağıdaki resimde görebileceğiniz yazı çekti, ona bakmaktan konuyu kaçırdık ! 



Döner Kümbet'in üzerine "Ölmek Var Dönemk Yok Gülüm!" yazan arkadaşı öpüyoruz buradan



Döner Kümbet'in yazısız ön tarafı da böyle




GEVHER NESİBE HANIM CAMİİ VE HAMAMI

Burayla ilgili de aklımda pek bir şey kalmadı. Ayakkabı çıkartma üşengeçliğimden kaynaklı olarak ben içeriye girmedim, eşim bir gözatmak için girdi. Birkaç kare fotoğraf çekti... Yapı ile ilgili olarak aklımda kalan ise Selçuklu dönemine ait kapı üzeri süslemelerinin de buradaki her yapıda görünür olmasıydı.

Bir de neden olduğunu anlamasak da yapının çevresindeki bölge çok kötü kokuyordu...











GEVHER NESİBE HANIM HASTANESİ


Tarihin ilk akıl hastanelerindenmiş. Akıl hastalarını o zamanın modern olarak algılanan yöntemleriyle kapalı odalarda tedavi ediyorlarmış. Günümüz için zalimce görünmeyecek tek tarafı, hastaları müzik ile tedavi edebileceklerini düşünüyorlarmış ve bu yönde uygulamaları varmış.

Bunun dışında çok güzel bir yapıydı. Temiz, güzel aydınlatılmış, turisti etkileyen bir yerdi...












3 yorum:

Adsız dedi ki...

şimdi o avizeler yok. tadilatı yeni bitti. son teknoloji kullanılmış ve engellilerinde müzeyi gezme hakları olduğunu unutmamışlar:) yerde su varmış gibi yürüdükçe dalgalanıyor. müzik size göre şekil alıyor felan... kısa sürede bir daha gezmenizi tavsiye ederim. pişman olmazsınız ;)

Adsız dedi ki...

şifahanenin yapımı; gevher nesibenin komutana aşık olması, fakat sultan olan abisinin bu duruma rızası yoktur. komutandan toprak fethetmesini ülkeyi genişletmesini ister. komutan askerde yara alır ve ölür. gevher nesibe üzüntüsünden verem olur. abisi de çok üzülür. vasiyeti üzerine abisi tarafından şifahane yaptırılır. birçok ameliyat tedavi yapılır. ilim ve din alanında eğitim verilir. 1206yılında tamamlanmış bu eser, o dönemde hamamda ısınan suyun dökme borularla odaların altından geçerek ısınma sağlanmış. 1993 yılında NASA tarafından venüsteki bir tepeye GEVHER NESİBE adı verilmiş. sebebi ise; mirasını bağışlayarak, insanların ücretsiz tedavi olmasını isteyen bu kadının adının yaşatılmak istenmesi.... gezmenizi tavsiye ederim.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Adsız, detaylı ve bilgilendirici yorumunuz için çok teşekkürler. Sayenizde mantıda kalan aklımız, faydalı gerçeklere ve bilgilere geri döndü :) Umarım bir daha yolumuz düşer de ziyaret ederiz.