13 Kasım 2015 Cuma

Bebeklere Gece Gündüz Ayrımı Nasıl Öğretilir?


"Bebeklere Gece Gündüz Ayrımı Nasıl Öğretilir?" başlığını atarken bilhassa "Öğretmek" fiilini kullandım çünkü bebeklere bu ayrımı gerçekten de bizim öğretmemiz gerekiyor. Malum bebekler anne karnında gece gündüz ayrımı olmaksızın, ekmek elden su gölden, mırıl mırıl takılıyorlar. Ne zaman ki dünyaya gözlerini açıyorlar, işte o zaman bizim kurallarımızla ve dünya yaşamının düzeniyle karşı karşıya kalıyorlar. Eğer ki anne baba olarak onları gece gündüz ayrımı konusunda yönlendirmezsek, onlar da bu ayrımdan habersiz biçimde ley ley ley yaşıyorlar. Yani sabaha karşı saat üçte oyun isteyebilip, üç saat ayakta kalabiliyorlar. Nereden mi biliyorum? Tecrübe her şeyden kıymetli! Yaşadık da konuşuyoruz burada :)

Oğlumuz Can dünyaya geldiğinde her bebek gibi dağınık uyku saatleri, 1.5 saat ile 3 saat arasında beslenmek için uyandığı bir döngüdeydi. Yaklaşık 3. haftadan itibaren ise uyanık kaldığı süreleri hafif hafif arttırmaya başladı. Yani doğumundan üç haftaya kadar emip, gaz çıkartıp, bez değiştirip, uyuyordu. Ancak üç haftadan sonra etrafına bakmaya, daha fazla uyanık kalmaya, eğlenmeyi henüz beceremese de her şeye rağmen eğlenmeye ihtiyaç duymaya başladı. İşte bu noktada sorunumuz başladı. Çünkü yukarıda da yazdığım gibi gerçekten de gece yarılarında iki saat ayakta kalmaya, ağlama krizlerine girmeye, gündüzleri ise deliksiz üç saat uykular uyumaya başladı. Anladık ki bu çocuğun gecesi gündüzü birbirine karışmış! 

Konunun anne baba tarafına bakarsanız ise gecesi gündüzü gayet yerinde olan iki insan görebilirsiniz. Sistemi bozan ise kücük bebecik! Zaten ortalama iki saatte bir bölünen uykulara, bir de bu sıkıntı eklenince tamamen uykusuz geceler başlıyor!

Derhal konuyu Google amcamıza danıştık. Çocuk gelişim uzmanlarının ve doktorların konu hakkındaki yazılarını okuduk. Ayrıca damdan düşenin halinden yine damdan düşen anlarmış misali aynı sorunu yaşamış annelerin tecrübelerini paylaştıkları blog yazılarını, forumları da didik didik ettik. Sonuçta özet bilgileri uyguladık, bebeğimiz derhal gece gündüz ayrımını yaptı ve bir hafta içersinde düzene girdi. Buyurunuz size özeti yapayım, Google amca ile geçireceğiniz zamanı kısaltayım:

♥ Öncelikle bebeğinizin gece gündüz ayrımını yapabilmesi için sizin de gece ve gündüzde bebeğinize farklı davranmanız gerekiyor. 

GECE UYKUSU VE UYANIKLIĞI SIRASINDA YAPILACAKLAR:


1- Gece Uykusu sırasında bebeğinizin uyuduğu odayı mümkün olan en karanlık halde bırakın. Biz oğlumuzun odasında sokak ışıklarına bile izin vermiyoruz. Stor perdelerini dahi sıkıca kapatıp, uyku sırasında asla gece lambası dahi bırakmıyoruz. Ayrıca oda kapısını da tamamen kapatıyoruz ki evin diğer bölümlerinden ışık  ve ses almasın.

2- Bebeğiniz gece beslenmek için uyandığında, yine parlak ışıkları asla açmayın. Mümkünse çok düşük ışıklı gece lambası kullanın. Hatta doktorlar tamamen karanlıkta beslenmeyi uygun görüyorlar ama gece köründe karanlık odada oturup bebeğini beslemek, anne /baba açısından çok zor! Ben dayanadım, uykuma yenik düştüm ve hatta tehlikeli buldum. Bebeğimin suratını görebileceğim, beni de uykuya çekmeyecek kısık bir aydınlık tercih ettik.

3- Bebeğinizin bezini uyanır uyanmaz değiştirin. Bu sayede bezi temiz bebeğinizi beslediğinizde üzerine çöken ağırlıkla kısa sürede uyutabilirsiniz. Aksi halde beslenmiş ve üzerine ağırlık çökmüş bebeğinizin bezini değiştirmeye kalkarsanız uykusu tekrar açılıyor ve uyanık kaldığı süre artıyor.

3- Geceleri uyanmaları sırasında bebeğinizle konuşmamaya, algılarını uyarmamaya, uykusunu açabilecek her çeşit oyundan ve agu gugudan uzak durmaya çalışın. Hafif pişpişler, ninniler haricinde ses çıkartmayın. Sırf bebeğinize değil, eşinizle kendi aranızda da çok az ve kısık sesle konuşun. Televizyon, müzik asla açmayın. Hatta uzmanlar, göz temasından bile kaçınılmasını öneriyorlar. Gerçekten de gözünün derinlerine bakıyor ve senden gelecek ufacık bir kıvılcımı bekliyor ki eğlence yangınlarını yaksın :)

GÜNDÜZ UYKUSU VE UYANIKLIĞI SIRASINDA YAPILACAKLAR:


1- Gündüz uykuları sırasında bebeğinize gündüz olduğunu hissettirin. Yani odasını asla karanlık yapmayın. Perdelerini açın ki odası aydınlık olsun. Tamam cayır cayır güneşli olmasın ama mutlaka aydınlık olsun.

2- Bebeğinizin gündüz uykuları sırasında evdeki seslere hiç önem vermeyin. O uyurken rahat rahat odasına girin, evde televizyon ya da müzik sesini kısmayın, eşinizle aranızda normal seslerinizle konuşun, evinizin temizliğini yapın rahat rahat elektrik süpürgenizi çalıştırın. Yani özetle, evinizde hiçbir şekilde ses sınırlamasına gitmeyin, uyanırsa uyansın yeniden uyur; yeter ki gündüz olduğunu anlasın. 

3- Bebeğiniz gündüz uykularından uyandığında yine bezini değiştirin, besleyin ama ardından mutlaka oyun vakti bırakın. Yani beslenmeden sonra (biz böyle tercih ediyoruz, çünkü uykudan çok aç uyanıyor) oyun oynayın. Ayına göre ilgisini çeken oyuncaklarıyla, kartlarıyla ya da aktivitelerle vaktini geçirmesini sağlayın. Bu sayede "gündüz oyun var, gece oyun yok" ayrımını oturtmuş olursunuz.

---------------------------------------------------------------------------------

Biz kısaca gece ve gündüz uykusu ayrımı için yukarıdaki adımların tamamını uyguladık ve birinci ayının sonunda gece gündüz ayrımını yapmıştı bebeğimiz. Bu sayede gece uykuları arasında beslenme ve temizlenme ihtiyaçlarını giderip kısa sürede uykuya geri dönüyor. Gündüz uykuları arasında ise güzelce oyununu oynuyor. Gece uykularını daha derin, gündüz uykularını ise daha hafif uyuyor.

Bol uykulu günler dileriz! 

Yalan, öyle bir şey yok! Gayet uykusuz, beter günler sizi bekliyor! Üç ayın ardından uyku süreleri artacakmış, öyle diyorlar ama onlar da kesin yalan konuşuyorlar :) Birinci ayın ardından gülücükler başlayınca her şey daha güzel oluyor. Bir gülüyor, tamamdır, istediği kadar uyumasın diyor insan!



3 yorum:

Burcu Odacı dedi ki...

Bizim oğlan gece 11 de yatıp sabah 6 da uyanıyor. Karnını doyurup tekrar uyuyor sonra hop 9 buçukta bir kalkıyoruz sonraki uykular yarım saati geçmiyor. Gece uykusu kaçla kaç arası olmalı ki acaba?

Kizlierkeklikedili dedi ki...

burcuuuuk , Oh ohhh maşallah diyeyim nce! Ne yaptınız siz ana oğul öyle, nasıl başardınız böyle bir düzen kurmayııı :) Bizim paşamız hala 2 veya en fazla 3 saatte bbir uyanıyor geceleri. Gündüz ise çok değişken. Bazı günler 2şer saatten 3 uyku yaparken, bazen hiç uyumuyor, bazen 15er dakika her iki saatte bir uyuyor, hiç belli olmuyor. Gerçekten nasıl sağladın bu düzeninizi ve uzun deliksiz uykusunu? Yazı isteriz, yazı isterizzzz :))

arwen dedi ki...

canım benim oğlumda 2 aylık ben şunuda uyguluyorum gece altını değiştirmemeye çalışıyorum ve gerçekten kakayı sabah yapıyor