6 Mayıs 2015 Çarşamba

Hamileliğimin 21. Haftası ve Detaylı Ultrason Tecrübesi



Hamileliğim boyunca eşimle beraber en heyecanla beklediğimiz hafta oldu bu hafta. Çünkü bir aydır beklediğimiz detaylı ultrason kontrolümüzün vakti gelmişti.

Detaylı ultrason mevzusu nedir derseniz, kısaca özetleyeyim. Hamileliğin 20 ile 24. haftaları arasında, mümkünse prof. perinatolog (riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılan, ortalama 30-45 dakika arasında süren gelişmiş bir ultrason kontrolüdür. Bu kontrol sırasında hamilelik haftası gereği bebeğin hayati organları oluşumunu tamamlamış oluyormuş. Bu sayede kontrol sırasında kalp kapakçıklarından, böbrek gelişimine, damar sistemine ve diğer tüm organlarına santimlik ölçülerde bakılabiliyor. Bu kontrolün faydası nedir? diye sorarsanız da doktorlar tarafından yanıt şu şekilde geliyor "Örneğin detaylı ultrason sırasında bebekte bir böbrek problemi gözlendi ve ameliyat olması gerekiyor diyelim. Bu böbrek problemini doğduktan sonra anlamak için geçecek vakit yerine, bebek doğar doğmaz ameliyatı yapılıyor ve bebek için sorun yaratmadan problem çözülmüş oluyor. Yani doğum sırasında bebeği karşılarken alınması gereken önlemler belirlenmiş ve önümüzdeki yollar çizilmiş oluyor. Tabiki bunun dışında kötü senaryolar da var ki hiçkimse dile getirmek istemez ama bebekte önüne geçileyemecek anormallikler de gözlenebiliniyor ve bu konu aile ile detaylı bir şekilde paylaşılıyor, yol haritası çiziliyor."

Doktorumuz da bize detaylı ultrason için 16.haftamızda bilgi verdi, randevu almamızı tavsiye etti. Yine doktorumuzun tavsiyesi üzerine, Maslak Acıbadem hastanesinde görev yapan,  başarıları ile Türkiye çapında ün kazanmış Perinatolog Prof. Dr. İbrahim Bildirici'yi önerdi. Her konuda doktorumuza sonuna kadar güvendiğimiz için bu konuda da tavsiyesini dikkate aldık ve İbrahim beyden randevumuzu ayarladık.

Günümüz gelince güzelce gittik hastaneye ve detaylı ultrasonumuzu olduk. 40 Dakika kadar sürdü, sonunda ultrason başlığını bastırmaktan karnım acıdı diyebilirim... Vallahi şaka değil, iki gün boyunca karnım acıdı... Tabiki böyle büyük bir kontrolde acı hiç önemli değil, önemli olan sonucu ve hem bebeğimizin, hem de benim sağlıklı olmamız. 

Sonuç olarak doktorumuzun yazdığı raporda bebeğimiz hakkındaki her madde "normal" olarak belirtildi ve bizi çok mutlu etti. Yani bebeğimizin şu aşamada gözlenen fiziksel bir problemi görünmüyor, çok şükür. Bunlar dışında bebeğimizin anne babası gibi uzun boylu olduğu da ufak bir yan not olarak düşüldü kontrol sırasında. Kontrolden çıkışta ise hamilelik takibimizi yapan kendi doktorumuza iletilmek üzere detaylı ultrason raporu, 3-5 ultrason görüntüsü ve içerisinde yaklaşık 20 ultrason görüntüsü, 4 adet renkli 4 boyutlu fotoğraf, 4-5 adet de kısa videonun yüklü olduğu bir Cd verdiler. Ancak bizim raporumuzda bebeğin mevcut sağlık durumuyla ilgisi olmayan "Anterior Low Lying Placenta" teşhisi koyuldu. Yani bebeğin plasentası normalde benim üst sırt kısmımda olması gerekirken, rahim ağızında ve öndeymiş. Dediğim gibi bebeğimizin mevcut sağlığı açısından bir problem teşkil etmese de uzun vadede kontrol edilmesi gereken bir durummuş. 28.Haftada yeniden ölçümleri yapılmak üzere not düşüldü raporumuza. Bu "Low Lying Placenta" "Anterior Placenta" ya da bir üst modeli olan "Placenta Previa" hakkında doktorumuzdan da daha detaylı bilgiler alıp, kendi araştırmalarımı da ekleyerek ayrıca bir yazı yazacağım.

Peki detaylı ultrasonumuzu yapan Perinatolog Prof. Dr. İbrahim Bildirici'den memnun kaldık mı? Bu soruya yanıt vermek oldukça zor aslında. Çünkü kendisi gerçekten de alanında kendini çok iyi kanıtlamış ve bize tek bir söz bile düşürmeyecek bir doktor. Ayrıca rutin hamilelik takibimizi yapmadığı, sadece tek defalık görüştüğümüz için belki o günlük ruh halinin öyle olması sebebiyle pek yorum yapmamız doğru olmacaktır ancak iki kelam etmeden de duramayacağım. Prof. Dr. İbrahim Bildirici bey de şu zamana kadar karşılaştığım tüm profesörler gibi sosyal yönden tatmin etmeyen bir tavırdaydı. Yani çok konuşmayan, çok açıklamayan, sormadan yorum yapmayan, çok yoğun olması sebebiyle aklı ve sosyal becerileri de çok yoğun olan bir doktordu. Detaylı ultrason sırasında  ekranda gördüğümüz (ve hiç anlamlandıramadığımız) görüntülerin büyük çoğunluğunu bize açıklamadı ya da şimdi böbreklerine bakıyoruz, şurası midesi diye bize göstermedi. Sanki anne ve babanın ilgisini sadece elleri, ayakları, kalbi ve pipisi çekermiş gibi sadece onlara bakarken bize bildirdi. Bunun dışında ultrason sırasında hemşiresi sürekli telefonda diğer hastalarla görüştü, doktora defalarca soru sordu ve o da defalarca yanıt verdi. Bizim dikkatimiz de bu sıralarda dağıldı, almamız gereken ilgiyi almadığımızı hissettik. Dediğim gibi bu problemler doktor beyin o günkü yoğunluğundan kaynaklı olabilir ama ben yine de yazmadan edemedim.

Detaylı ultrasonların fiyatları konusunda da kısacık bir bilgi geçmek isterim. Piyasada doktorlar, hastaneler arasında fiyat uçurumları var. Kimisi 150TL'ya yaparken, kimisi 1000TL'ya ya da 500TL'ya yapıyor. Bu fiyatlarda doktor ve hastane belirleyici oluyor. Bu nedenle öncelikle hamilelik takibinizi yapan doktorunuzun doktor tavsiyesini dikkate alıp, ardından da ilgili hastaneyi arayıp fiyatını öğrenmenizde fayda var. Çünkü gerçekten süpriz fiyatlar çıkabiliyor...

Tüm bu tantana dışında gayet güzel bir haftaydı bizim için. Çok şükür sağlıklı bir şekilde bu haftayı da atlattık, yakışıklı oğlumuza ihtiyaçlarını almaya, üzerine hayaller kurmaya devam ettik. Her geçen hafta heyecanımız daha da artıyor ve sabırsızlıkla ama zamanında, sağlıkla oğlumuzu kucağımıza bekliyoruz ♥





8 yorum:

YUUGEN dedi ki...

bak bak küçük parmaklarını görebiliyorum :)) çok şeker maşallah :))
dediğine katılıyorum çok iyi bir doktor olabilirsin ancak iletişim eksikse çok sıkıcı oluyor :(

Sadece C. dedi ki...

Ya nasıl görüyorsunuz!? Ben bu yukarıya koyduğun fotoya baktım, baktım, başımı sağa eğdim sola eğdim, uzaklaştırdım yakınlaştırdım yemin ederim hiçbirşey göremedim :D Ben kendi kızımda da hiç görememiştim, o benim kendi kıt görüşüm tabii ki. Ama maşallah da diyeyim, en zoru bu test, merak etme bundan sonrası rahat endişesiz ;) İnşallah.
Doktor konusu ise, bak bir doktor ne kadar uzmansa o kadar az konuşuyor :D Ağzından kerpetenle alıyorsun lafı. Ama onlar da haklı, aslında özette sen "sağlıklı" kelimesini bekliyorsun, başka detaylara takılmana gerek var mı?

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Hazel Çelik, eveett boğum boğum parmaklı :)) Bu haftalarda çoğu insan çok güzel fotoğraflar almış ama malesef bizimki bu kadar çıktı. Bir de elleri hep yüzündeydi, çektiğinde ise bu kadar yakalayabildi. Ama olsun, o parmaklar bile yeter bana :D

Kizlierkeklikedili dedi ki...

cerenmus, estafurullah :) Ben de eskiden göremezdim ama şimdi ultrasonlara gire çıka öğrendim sanırım ne göreceğimi :) O fotoğrafta parmacıkları, ağızı, burnu ve kolu görünüyor.

Sanıyorum ki gerçekten öyle. Uzmanlık seviyesi arttıkça bir hal geliyor doktorlara. Olsun, iyi baksınlar, iyi doktorluk yapsınlar da olsun...

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Yahu hakikaten nasıl görüyorsunuz? Aynen ben de evirdim çevirdim, ı-ıh, anlayamadım neresi kol, neresi ağız, burun. :) Neyse, dediğin gibi bunu çözmek de alışkanlık gerktitiriyor sanırım. :)
Sağlıklı olduğuna çok sevindim, hep böyle gitsin, musmutlu kucaklayın inşallahhh. ;)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi, tecrübe edindik artık Eylül'cüğüm :)) İnşallah sağlıkla ve zamanında gelsin. Her zamanki gibi güzel dileklerin için çok teşekkürlerrr ♥♥

çikolatatadında dedi ki...

Merhaba çok faydalı bir yazı olmuş bende şuan dr. araştırması yapıyorum ne kadara yaptırdınız siz detaylı ultrasonunuzu? ibrahim bey şuan acıbadem de sizde orda mı yaptırmıştınız

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.