3 Kasım 2014 Pazartesi

Kedi Kumları Hakkında Her Şey


Son dönemde kedilerle ilgili az yazdığım konusunda hafiften sitem içeren bir kaç mesaj aldım. Bir de Pisi ve Çakıl'ı soran, "İyiler mi? Hiç anlatmıyorsun" diye merak edenler oldu. Çok iyiler, bomba gibiler, hiç endişe etmeyiniz :) Hayatımızın odak noktasında, sevgimizin tepesindeki yerlerini koruyorlar ve hayatımızı onlarsız düşünmemiz mümkün değil... Ayrıca Pisi ve Çakıl'ın, düzenli olarak Instagram hesabımdaki varlıklarını da hatırlatmak isterim: instagram.com/kizlierkeklikedili

Bugünkü yazımda ise sizlere kısaca kedi kumu hikayemizi anlatmak, en sonunda ise kendi fikrimce olumlu ve olumsuz gördüğüm yönlerini sıralamak istiyorum. Hem Google üzerinden kedi kumu hakkında araştırma yapanlara bir faydası olsun, hem de benden daha tecrübeli kediseverlerin fikirlerini alırım diye özene bezene dizeceğim aşağıya.

Kedi kumu hikayemizin ilk kısmı olarak Pisi ile yavruyken başladığımız noktayı sizlere anlatmak isterim. Pisi evimize ilk geldiğinde silika kum almıştık. Ancak çok bebek olduğu için silika kumu algılayamamıştı. Sanki oyuncak ya da yenecek bir şey sanmıştı :) Baktık ki bu böyle olmayacak, gittik normal kum aldık. Bu defa anladı ki evet burası çiş yeri... Ancak bu defa da her yan kum oldu. O acemi dönemlerimizde topaklaşan kedi kumunu da henüz keşfetmediğimiz için normal kum denilen şeyin böyle olduğunu sanmıştık. Hem topaklaşan kedi kumu olmadığı için de  çişler kumun içerisinde kalıyordu, dayanılmaz konular salınıyordu. 

Ben de internetten araştırmalar yaptım, talaş kedi kumu kullanmayı denedik. Pek de bir yerde bulunmuyordu bu cins. İnternet üzerinden bin bir zorlukla ulaştık sonunda. Hem doğallığı, hem de koku çıkartmıyor olması sebebiyle çok şahane bir icat olduğuna inanıyorum. Ancak bizim Pisi kızımız yavruyken de tam bir diva idi. Bu talaş kedi kumunu beğenmedi! Bir iki defa kumu kullandıktan sonra gitti, evin her yerini tuvalete çevirdi... Gerçekten çok zorlandık o dönem... 

Ardından baktık olmayacak, topaklaşan ince taneli kedi kumuna geçtik ve rahat ettik. Yaklaşık 1.5 sene kadar bir süredir de topaklaşan kedi kumu kullanıyorduk. En azından çişler hemen topaklaştığı ve kakalarla beraber hemen çöpe atıldığı için koku sorunu hiç yaşanmıyor. Ayrıca hem Pisi, hem de Çakıl da bu kumdan çok memnunlardı. Pisliği, ortalığa dağılan ve toz halinde her yerde olan kumu saymazsak... Sil, süpür, hiçbir çözümünü bulamadık biz. Hatta yaklaşık bir sene önce kum kabını da değiştirdik ve normal kedi kabı kullanmayı bıraktık. Koçtaş'tan aldığımız, kocaman şeffaf saklama kutusundan kap yaptık onlara ki bu sayede kazarken etrafa daha az toz çıkartırlar dedik. Gerçekten de etkili oldu, azaldı ama hijyenik bir ev sağlayacak kadar değil malesef... 

İki hafta evvel temizlik sırasında artık dayanamadık. Eşim yeniden silika kedi kumu deneyelim dedi. İlk başta pek aklıma yatmadı, Pisi ile daha evvel yaşadığımız sorunlardan çekindim ama aldık sonunda. Pisi artık olgunlaştığı için yadırgamadı silika kedi kumunu. Çakıl ise oburluğuna yenik düştü, ağızından birkaç defa silikon kum parçalarını çıkarttık, ancak o da sonunda anladı ki bu yenecek bir şey değil :) Şuan evdeki temizlik konusunda çok çok rahatladık. En azından kumun toz pisliği kalmadı. Arada kaptan çıkarken ayaklarında taşıdıkları parçaları düzenli olarak süpürünce dert bitiyor. Şuan için çok memnunuz.


TOPAKLAŞMAYAN KEDİ KUMU:


 Olumlu Yönleri:
* Kedilerin doğal ortamlarında kullandıkları kuma en yakın olan çeşit bu. Hiçbir kedinin yadırgadığını ya da kullanmayı reddettiğini sanmıyorum.
* Fiyat olarak oldukça uygun. Kocaman paketlerini, komik fiyatlara alabiliyorsunuz.
Olumsuz Yönleri:
* Çok fazla toz çıkartıyor. Hem kazarken etrafa kalkan toz, hem de işlerini bitirip kaptan çıkarken etrafa taşıdıkları toz fena... Ne kadar evi süpürseniz de her yana dağılıyor ve kedilerin tüyleriyle beraber tüm eve taşınıyor.
* Topaklaşmadığı için çişler direkt olarak kum kabının dibine çamur gibi çöküyor. Bu çamur nedeniyle, kabınız eğer ki kapalı bir odada duruyorsa çok ağır koku yapıyor. Fiyatı uygun olduğu için hafta bir defa tüm kumu değiştirerek bu kokunun önüne geçebilirsiniz.


TOPAKLAŞAN KEDİ KUMU:


Olumlu Yönleri:

* Topaklaştığı için çişler top şeklinde katı bir şekilde kumun içerisinde kalıyorlar. Bu topları günlük olarak attığınız için koku oranı çok çok azalıyor. Her markanın kumunun topaklaşma oranı, sıkılığı birbirinden farklı olduğu için deneye yanılai kendinize uygun olanı bulabilirsiniz.
* Diğer olumlu yönleri, yukarıdaki topaklaşmayan kedi kumu başlığı altındakilerle aynı.
Olumsuz Yönleri:
* Yukarıda yazdığım toz, pislik durumu bu kumda da aynen devam. Tüm toz, evin her yanına ve kedilerin tüylerine dağılıyor malesef.


TALAŞ KEDİ KUMU (Çam Peleti Kedi Kumu):


Hep talaş dediğime bakmayın, orjinal adı Çam Peleti Kedi Kumu diye geçiyor. Son yıllarda ülkemizde de popüler oldu. Pek çok farklı marka alternatifi bulunuyor.
Olumlu Yönleri:
* İçerisinde diğer kumlar gibi kimyasal içermiyor. Doğal bir malzemeleden üretildiği için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
* Ülkemizde de artık popülerleşmeye başladığı için yerli ve yabancı pek çok farklı markaya ulaşabiliyorsunuz marketlerde. Bu sayede istediğiniz özellikte seçim yapabiliyorsunuz.
* Çam peleti kedi kumunun en güzel özelliği, mis gibi çam kokması. Gerçekten de koku sorunu neredeyse sıfıra iniyor. Tane tane olan kum, çiş yapıldıkça toz halini alıyor, bu tozla çişin dibe çökmesine fırsat vermeden hemen sıvıyı emiyorlar.
* Talaş olduğu için çok hafif. Normal kum kullananlar bilirler ki zordur koca kum poşetlerini taşımak.
Olumsuz Yönleri:
* Fiyatları malesef ki diğer kumlara oranla oldukça yüksek. Hele ki birden fazla kedili bir evde, birden fazla büyük boy kedi kum kabı kullanıyorsanız ciddi bir maliyet getirecektir.
* Yukarıda bahsettiğim ve olumlu saydığım çam kokusu, bazı kediler için hoş değil sanırım. Yukarıda bahsettiğim hikayede olduğu gibi Pisi kullanamadı, kokladı kokladı beğenmedi, gitti evin seçtiği köşelerine yaptı çişini.
* Çiş gördükçe ufalanan taneler, sonunda toz halini alıyor. İşte bu noktadan sonra eve yayılan talaş tozları başlıyor. Ya o aşamada hemen kumu değiştireceksiniz, ya da günde iki defa ev süpüreceksiniz.


SİLİKA KEDİ KUMU:


Olumlu Yönleri:
* Düzenli değiştirildiğinde gerçekten de koku sorunu tamamen bitiyor. 
* Taneleri büyük olduğu için gerek kazarken, gerekse de kaptan dışarıya çıkarken toz problemi diye bir şey olmuyor. Arada ayaklarına takılan bir iki tane dışarıya çıkıyor ya da kazarken kabın dışına kaçırıyorlar, o kadar.
* Yine normal kumlardan çok daha hafif olduğu için taşıması ve muhafaza etmesi çok kolay.
* Her markette, her veterinerde binbir çeşit ve marka bulmak mümkün.
Olumsuz Yönleri:
* Fiyatı, normal kum ve topaklaşan kuma göre biraz daha fazla. Ancak gerek internette, gerekse de normal dükkanlarda o kadar çok farklı marka ve çeşit var ki aralarından elbet kendinize uygun birisini bulabilirsiniz.
* Tamamen fabrika çıkışlı bir ürün olduğu için içerisinde kedilere zararlı pek çok madde içeriyor olduğunu tahmin ediyorum.
* Bilhassa yavru kediler için oyuncak olabiliyor. Oyuncaktan öte, çiş yapılması gereken yer olduğunu pek çözemeyebiliyorlar.
* Hafif yaramaz ve obur kediler de (Bkz: Çakıl) acımadan yemeye kalkıyorlar. Yenmeyeceğini anlamaları ve anlatmanız için biraz süreye ihtiyacınız oluyor.


Bunlar dışında bildiğiniz, kullandığınız kedi kumları ya da bu kumlarla ilgili eklemek istediğiniz ya da yanlışlığı konusunda beni uyarmak istediğiniz noktalar var ise yorumlar kısmında bekliyor olacağım.

37 yorum:

Yasemin dedi ki...

Biz bu kristallerden kullanıyoruz, açıkçası 20 günde bir değiştirince hiç sıkıntı olmuyor kokusu. Tek kedi tabi.. Diğerlerini de denedim ama Funky, ayaklarıyla tüyleriyle evin her yerine taşıdığından çok toz kir oldu. Kristallerle devam ediyoruz yani..

Burcu Odacı dedi ki...

Biz topaklaşan kum kullanıyoruz. Bizimkilerin kapalı kutuları var, kazarken sağa sola saçamıyorlar ama çıkarken patilerinin arasında kalıyor mutlka, haliyle onlar da evin her yerinde :(
Koku sorunu neredeyse sıfır, hatta biz birkaç gün evden uzakta olduğumuzda kumu temizleyen kimse olmadığında bile kokmuyor. Biz koku sorununu sadece bir ara whiskas mama yediklerinde yaşamıştık. Proplanla sorun çözüldü :)
Bu arada oyum sana, verdim gitti :)

xCoach Incomprehensible dedi ki...

sahilde yaşarken sahip olduğum kedi için deniz kumu kullanıyordum :)

Emel Sevren Pınar dedi ki...

Gündüz Vassaf ın istanbul'da kedilerini okudun mu:)"kediler olmasaydı uzaya gidemezdik" diye espirili bir anlatımla güzel röportaj vermiş haftasonu.

Unknown dedi ki...

Silika kedi kumlarının kanserojen madde içerdiğini okumuştum. Biz topaklanan kum kullanıyoruz. Kapalı kedi tuvaleti almıştık; dolayısıyla tozutma ya da koku gibi bir sorun yaşamıyoruz. Etrafa kum yayılmasını engellemek için de eski arabamızın bagaj havuzu ve bir tırtıklı paspas ile çözüm yaratmaya çalıştık. Tabi yine de kumlar oraya buraya geliyor patilerden, ama büyük oranda rahatladık.

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

biz her türlüsünü denedik yine döndük dolaştık Silika aldık. Tagaddi tuvaleti gelince haber verir parka ya da başka bir yere yapar bahçeyi bile kullanmaz ama Küdük hiç dışarı alıştırılmadığı için evde kabını kullanırdı. Şimdi Küdük oğlumda onlar da Silika kullanıyorlar başka türlü evdeki temizlik problemini çözemedik .

bücürükveben dedi ki...

instagram hesabım yok ama olmasa da çakıl ve pisi güzelliklerini izleyebilirim değil mi?:) hemen not ettim:)

Ben yıllardır (prenses'le 16 yıl ve 6 yıl Bücürük'le) sadece topaklanan ince kum kullanıyorum. Çok memnunum, benim aldığım çok da iyi topaklanıyor (merak eden olursa markası akkum, yerli üretim, Ankara'da Beğendik'ten alıyorum) kum kabım upuzun bir camlı balkonda, tabii balkonun her yeri kum:)))ama süpürge, faraş vs. ile artık ahbap olduk:)) bu arada doğal kumdan bir denedim Bücürük bey yapmadı bile çişini!:)))korktum (bilirsin böyle durumlarda protesto etmek için gidip yorgana yaparlar) ısrar etmedim. Silikayı ise topaklanmadığı ve doğal kuma benzemediği için tercih etmiyorum kedimin de 6 yıl bu kumdan sonra o kumu protesto edeceğine eminim e insan kedisini tanıyor nasıl tepki verir tahmin ediyorum:)))başıma iş almayayım:)))

Çakıl ve Pisi'yi öptük:)

kedimibeklerken dedi ki...

Kristal kumların hem biz insanlar hemde kedilerimiz için tehlikeli olduğunu okudum pek çok kaynakta bu sebeple topaklaşan doğal kedi kumu kullanıyorum ben . Miskin hemen alıştı.hiç koku olmuyor ve taneleride çok ufak olmadığı için çok taşınmıyor. Tuvaleti kapalı olduğu için kum sıçraması koku olmuyor. Kapağın önünede on tl lik bir paspas aldık bitti gitti :))

Unknown dedi ki...

çakır değil de ben marka ayırıyorum:))
tarif ettiğin topaklaşmayan adı altında olan kumu tercih ediyorum,aslında topaklaşıyor ve kalın taneli bizim ki,şimdi yataktayım kalkarsam çakır da kalkar gürültü olur eşim uyanır:(
sabah markaya bakıp yine yazıcam sana
sevgiler

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

İki köpek sahibi olarak kedi kumuna da yapacağım yorum varmış meğer.:)) Bir arkadaşımın kedisi bende 8 ay misafir kalmıştı. 7 yaşındaki kedi daha önce sadece gidere yapıyormuş.:) Kuma biz alıştırdık ve slika kullandık, çok da memnun kaldık. Uzun süre almazsan kokuyor, onun dışında kokmuyor hiç. Ayağında eve parça taşıdığını falan da hatırlamıyorum pek, iyiydi yani. Zararlı olduğunu bilmiyordum ama, öyleyse kötü. :(

Emrah Özdemir dedi ki...

Kedi kumu alacak kadar hiç kedi besleyemedim. Hep birileri çıktı ve kedileri aldılar benden :(

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Yasemin, ay işte tüylerle ve ayaklarla taşınan tozlar deli etti bizi... bir de her yerdeler tabi, fena oldu... biz de şimdilik kristallerden memnunuz, bakalım ;)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

burcuuuuk, biz malesef kapalı kum kabı kullanamıyoruz, Pisi sığmadııııı onlara :))) Şaka bir yana şöyle anlatayım... Biz bu şişko için gidip kapalı, filtreli, büyücek bir kap aldık. İçine giriyor ama dönemiyor şişmanımmm :) O zaman ona da günah tabi, bir rahat rahat çişini yapamıyor, kaldırdık sonra :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

xCoach Incompréhensible, en doğalı tabi :) ancak evlerde, balkonsuz kapalı odalarda malesef ki normal kumun kokusuna dayanmak mümkün olmuyor. Değil daire, apartman kokar inan :))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emel Sevren Pınar, çok teşekkürler Emel'ciğim, çok güzel bir röportajmış ♥♥ Linkini de paylaşayım, gören, okuyan olur belki :)

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/27497872.asp

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Shingetsu ve Pisileri , malesef ben de bir tek ondan çekiniyorum. Güzel çocuklarımıza böyle ürünler kullandırtmamalıyız. Ancak aksi halde de bizim yatağımıza kadar gelen tozlu kedi kumları oluyor... Yukarıda Burcu'ya da yazdım, malesef ki Pisi şişmanı kapalı kum kabının içerisinde dönemiyor... Bakalım böyle biraz kullanalım, sonra bir daha düşünürüm bu konuyu ♥♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

coletté, ayy işte herkesin durumu aynı... hepsi tek tek deneniyor ve yaşantıya, kedilerine en uygunu seçiliyor. Silikadan şuan acayip memnunuz, umarım bu şekilde devam ederiz de rahat ederiz biz de. Sevgilerimle ♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

bücürükveben, Bücürük de nazlılardan desene Müjde ablacığım :) Ne güzel kapalı da olsa balkonda tutuyormuşsunuz. Bizim malesef ki öyle bir şansımız yok. Kum kabı arka odada duruyor, oradan tüm koridora ayaklarıyla, yataklara da tüyleriyle taşıyorlar :/

Kedilerin takıntıları ve alışkanlıkları çok hassas, asla oyuna gelmez :) Memnunsanız aynen devam :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

kedimi beklerken, çok dertsiz bir şekilde çözmüşsünüz ne mutlu :) dediğin paspas olayını denedik ama bana mısın demedi, toz hiç azalmadı. İki kedi diye mi, yoksa bizimkiler mi çok hırslı kazıyorlar bilmiyorum... Yukarıdaki yorumlarımda da belirttiğim gibi Pisi şişkosu kapalı kutuya sığmadı, o nedenle o alternatifimiz de malesef ki yok :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Havva Peynirci, Çakır dertsizmişşş :) Bizimkilere bir defa pudra kokulu aldık, kokla kokla bitiremediler ve hiç sevmediler. Her girişlerinde sanki daha çok kazarlarsa pudra kokusu geçecek gibi davrandılar ve deliii gibi kazdılar hep... Çakır'ın kıymetini bil bence, ne güzel aramıyor bir şey demek ki kuzu ♥♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi, Eylül'cüğüm hakikaten, bu günleri de görecekmişsin :)) Olsun sen de bize Mısır ve Faik'in tuvalet alışkanlıklarını anlat, biz dinleriz, yorum bile yaparız :))

Malesef silika kumlar için öyle söylüyorlar, eminim öyledir de... Ancak aksi şekilde normal kum kullanırsam bu defa da evdeki ve yataklara kadar gelen tozlar malesef ki bizim için sakıncalı oluyor... İdare edecekler artık, malesef... Belki ileride başka bir cins kumlar çıkar, onları da deneriz :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emrah Ozdemir , ahh emrah'cığım... yorumların arasında en çok seninki takıldı gözüme. Umarım ileride sevdiğin insanla beraber yaşayacağın kendi evinde güzel mi güzel bir kediniz olur. Köpek istersen o da olur, sevin yeter :)

projecantasi dedi ki...

Biz tuvalete yapmaya alıştırdık. Kum derdimiz kalmadı.
Haaa bu arada bumerang da ne gizemli işler peşinde ya hu şifreler mifreler 😊 Ama hallettim. Görev tamam.

Burcu Odacı dedi ki...

Canım, merhaba, bir sorum olacak. Hala silika kum kullanıyor musunuz? Biz son zamanlarda topaklaşan kumda koku sorunu yaşamaya başlamıştık o yüzden bir de silika deneyelim dedik. 10 gün kadar Sanicat kullandık, şu an da mırmır silika var. Kumları karıştırırken baya bir toz kalkıyor, açıkçası kızlar bu tozu soluyor diye endişeliyim ki bizi bile karıştırırken baya rahatsız ediyor. Ama koku ve kullanım konusunda 10 gündür çok rahatız. Bir süre daha devam edeceğiz gibi ama hala marka arayışım devam ediyor. Senin tavsiyelerini merak ediyorum açıkçası...

Kizlierkeklikedili dedi ki...

burcuuuuk, ah Burcu'cuğum ben de böyle yazı yazdım, aylarca slikon kum kullandık ama biz yine topaklaşan kuma geçtik :/ Öncelikle silikon kumu çok sık değiştirmek zorunda kaldık, paketleri küçücük olunca da sürekli olarak kum masrafı yaşamaya başladık; sanırım en büyük sıkıntımız bu oldu...

Silikon kumda açıkçası bir marka takip etmedik biz. Yani en son intertte 15 paketli toplu indirimli markalardan alıyorduk ama onlar bile değiştire değiştire bir ay ancak gidiyordu...

Malesef sana spesifik bir marka tavsiyem olamadı sana :(

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@. Çok zor kedi kumu meselesi... son 1 senede bizde de değişiklik oldu açıkçası ve yeniden topaklaşan iri tanelilere geçtik... en azından bütün eve dağılmıyor bunlar... bilemiyorum ben dr, her kedi başka huylu, deli ediyorlar bizi de 😊

Unknown dedi ki...

Ben de kedime, topaklaşan kum evin her yerinde gezdiği için, silika kum kullanıyorum ama içim hiç rahat değil çünkü hem kedi hem de bizim için çok tehlikeli; kanser yapan kimyasallar içeriyor. Çam paleti denemek istiyorum umarım sever!!

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@ece er, çok halısınız ama tam çözüm yok sanırım bu kum işinde... çam paleti denemiştik biz de ama pisi asla kullanmamıştı ve sonrasında evin farklı yerlerine çiş yapmaya başlamıştı... umarım denemenizde başarılı olursunuz çünkü çam paleti kesinlikle en sağlıklısı👍

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@ece er, çok halısınız ama tam çözüm yok sanırım bu kum işinde... çam paleti denemiştik biz de ama pisi asla kullanmamıştı ve sonrasında evin farklı yerlerine çiş yapmaya başlamıştı... umarım denemenizde başarılı olursunuz çünkü çam paleti kesinlikle en sağlıklısı👍

Yasemin ŞEKER dedi ki...

https://kedikumu.org/ üzerinden yeni sahiplendiğim kedim için kedi kumu alacaktım ama karar veremedim kullandığınız memnun kaldığınız bir kedi kumu markası önerebilirmisiniz

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@yasemin, öncelikle yeni yolculuğunuzda çok güzel günler sizi bekliyor, kedili hayat şahane! :) biz bütün kumları, markaları,çeşitleri kullandık sanırım... en son dönüp dolaşıp akkum ince tanrli topaklaşandayız... kedi kumunda başarı,mutluluk yok bence. Hepsinin binbir huyu var, negatifi pozitifi var. Kendinize göre sırayla deneyimleyecek ve uygununu bulacağınıza eminim. Sevgilerimizle

Burak Yılmaz dedi ki...

http://www.petsiparis.com/pawlover-dogal-cam-peleti-kedi-kumu-
Pawlover isimli bir marka var. Fiyat / Performans oranına bakınca şiddetle tavsiye olunur..

Unknown dedi ki...

http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/kaytee-dogal-cam-peleti-kedi-kumu-20-kg-277146232
ben bunu kullanmaya başladım ve kedim hemen alıştı. tavsiye ederim.

kuru dedi ki...

bir çok kedi kumu çeşidi bulunmaktadır. Sizlere önerebileceğim en kaliteli kokulu ve çeşitli ürünler için https://www.kurumama.com/kedi-kumu burayı rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Cihat dedi ki...

Merhabalar bilgi verici yazınız için teşekkürler kedi kumu tercihimi yazınıza göre değiştirdim :)

3M Ajans dedi ki...

Tabela konusunda hizmet satın almak istiyorsanız firma ile iletişime geçebilirsiniz.

PetOkulu dedi ki...

en iyi kedi kumlarına buradan bakabilirsiniz.