15 Eylül 2014 Pazartesi

Kitap ve Mim, Tadından Yenmez


Gezi haricinde yazmaya bu kadar ara verdikten sonra en sevdiğim başka bir konuyla başlamak istedim; kitaplar... Her zaman kaliteli yazıları, güzel içeriği ile mutlaka takip ettiğim sevgili Emrah'tan çalıyorum bu mimi (Emrah'ın bloğunu mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum:  TIK TIK). 

Mimleri okumayı çok seviyorum ama nedense mim yapma konusunda pek disiplinli değilim. Tam da bu sırada yeri gelmişken mimlendiğim ama yanıtlayamadığım sevgili blog yazarlarından özür diliyorum.

1. Çok kitaptan oluşan seriler mi ya da tek kitaplar mı ?
Bilhassa son dönemde moda olan "seri" kitapları fazlasıyla ticari buluyorum. Yani aslında serilik bir mevzu yok ama daha çok kitap çıkartıp, merak unsurunu da devreye sokarak daha çok para kazanmaya çalışıldığını hissediyorum. Bu fikrimi de son dönemde okuduğum bir kaç seride edindim. Hiçbiri kesinlikle seri olup da hakkında üç kitap yazılacak konular, hikayeler değildi ve yok yere sakız gibi uzatılmış imajı yaratıyordu.

2. Sadece kadın yazarları mı, yoksa erkek yazarları mı okumak ?
Tuzak soru olduğunu hissediyorum açıkçası :) Ne desen çukura düşeceksin ve en akıllıcası "Yoook canım, hiç ayrım olur mu" demek sanırım :) Ancak favori yazarlarımı şöyle bir aklımdan taradığımda hepsinin erkek olduğunu farkettim. Şimşekler çakıyor üzerime, üzerime :)

3. Kitapçıya gidip kitap almak mı , yoksa internet üzerinden kitap almak mı ?
En son sevgili Eylül'ün bloğunda (bahsi geçen yazı için TIK TIK) da yazdığı gibi, artık kitaplar internette daha ucuz malesef. Bu nedenle kitapçılardaki koku ne kadar sevilse de, kapaklar ne kadar okşana okşana alınsa da hepimiz internet alışverişinin ağına düşmüş bulunuyoruz. Hele ben durumu abartıp, artık e-kitap olayına geçtiğim için tamamen internetteyim bu anlamda...

4. Film olan kitaplar mı ,dizi olan kitaplar mı ?
Dizi olan kitapların sakız niyetine uzatıla uzatıla, konusundan sapa sapa bambaşka bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle bilhassa kitabını okuduğum ve ardından dizisi yapılmış yabancı romanları televizyonda izlerken tanıyamıyorum! Bu nedenle de film olması daha iyi... En azından eksik de olsa konuyu anlatıyor ve okurken insanın görüntüsüz bir şekilde aklında yarattığı hikayeyi görüntülü izlemesinin keyfi yaşanıyor.

5. Günde beş sayfa mı  yoksa haftada 5 kitap mı ? 
Haftada beş kitap okuyamam, okuyanı da anlayamam... Olur mu öyle şey? Hayatı yok mu bu insanların... Bilemedim... Günde beş sayfa okuya okuya da kitap bitmez, o ayrı konu... Gelin şunda anlaşalım, günde 20-30 sayfa diyelim, olmaz mı :)

6. Profesyonel bir yazar olmak ya da profesyonel bir yorumcu olmak ?
Kesinlikle yazar olmak! Öyle büyük bir hayalim, öyle ulaşılmaz görünen ama sanki elimi uzatsam yakalayabilecekmişim gibi bir his ki yazar olmak... 

7. En sevdiğiniz 20 kitabı tekrar tekrar okumak mı yoksa her gün daha önce okumadığınız  yeni bir kitabı okumak mı ?
Kitapları tekrar okumayı hiç sevmeyenlerdenim. Şöyle kitap okurken notlar alan, dönem dönem kitaplığını karıştırıp aradan seçtiklerini yeniden okuyan, her defasında farklı bir hikaye ve anlamlar çıkartan okurlara bayılıyorum! Ancak benim hamurumda yok malesef...

8. Kütüphanede  çalışmak mı kitap satıcısı olmak mı ? 
Açıkçası hiçbir şeyin satıcısı olmak istemem... Kitabın bile... O kadar çeşit insanla, problemle uğraşıp, bir de satış yapmak için senden belki kırk kat vasıfsız ama burnu havalarda gezen alıcılar karşısında kırk takla almak istemem... Bu işi hakkıyla yapan ve başarılı olan kişilere ise saygım sonsuz, büyük iş yapıyorlar... Tam da bu nedenle kütüphane çalışmayı tercih ederim. Hatta yurtdışındaki büyük kütüphanelerde çalışmak mükemmel olsa gerek...

9. Favori türünüzden kitaplar mı okumak, yoksa favori türünüz hariç diğer her türden kitaplar mı okumak ? 
Favori türümün ne olduğunu düşünmem ve keşfetmem gerekiyor önce :) Açıkçası bir favorim yok... Çok ağır olmadığı sürece her türden, kaliteli yazılmış kitapları okuyabildiğimi düşünüyorum. Benim için daha önemli olan şey, o dönemde nasıl bir ruh halinde olduğum, ne okumak, ne öğrenmek, ne yaşamak istediğime göre değişkenlik gösteriyor seçtiğim kitaplar, yazarlar ve türler.

10. Sadece fiziksel kitap kopyaları mı yoksa sadece  e-kitap okumak mı ? 
Bu seneden itibaren sadece elektronik kitap okumak. Bu konuya Avrupa ve Amerika'ya kıyasla çok kapalı baktığımızı düşünüyorum... Hayatımızın her yanına teknolojiyi düğümlemişken, kitap konusunda bu kadar tutucu olunmamalı gibi geliyor bana... Kitap tutkunları ısrarla karşı çıksalar, elektronik kitap okuyanı "bizimle deyııılsın" diye iteleseler bile inatla devam edeceğim ve elimden geldiği kadar yayacağım bu konuyu :)

Sorular bu kadardı ve çok keyifle karaladım cevapları. Umarım sizler de okurken keyif almışsınızdır. Mim konusu çok detay bir konu olduğu, kimilerinin yanıtlamayı tercih etmemesi, kimilerinin daha önce bu mimi yanıtlamış olması sebebiyle kimseyi "Haydi sen de yanıtla" diye dürtemeyeceğim :) Ben de Emrah gibi diyeyim, yanıtlamak isteyenleri beklerim ve sonrasında da keyifle okurum yazılarınızı :)

Sevgilerimle,

12 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Haftada 5 kitap okuyan varsa helal olsun:) ben de okuyamam, ama aynı kitabı tekrar tekrar okuduğum oluyorçocukken de Denizler Altında 20.000 fersahı okur okur bir daha okurdum o alışkanlık halen sürüyor:))))))sevgilerimle

xCoach Incomprehensible dedi ki...

Derhal çalındı.
BURADA

Burcu Odacı dedi ki...

Ay ben ne okuduğum kitabı bir daha okuyabilirim ne de izlediğim bir filmi izleyebilirim, midem bulanır benim :)

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Keyifli bir mimmiş! Konusu kitaplar olunca ben de ilk fırsat bulduğumda cevaplamak isterim bunu. :) Bu arada yazıma link vermişsin, çok teşekkür ederim.:))
Senin şu ekitap konusundaki "Bizimle deyılsın." cümlene koptum! Çok şeker yazmışsın. Ama aşkolsun, öyle diyen mi var ki? Mesela ben de sıcak bakamıyorum ekitaba, ama sonuçta eylem ortak: Okuyoruz. Ne demek bizimle deyılsın, olu mu öyle şey.:))

safransarı dedi ki...

Ben alışamadım bu e-kitap olayına ya :\
ı ıh alışmamayım da zaten

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Müjde ablacığım, okuyanlar var sanırım... Ahu da yazmıştı ya bir ara, bilhassa kitap bloglarında paylaşılan kitap sayılarında bir sıkıntı var gibi... Ya deliler ve o kadar kitap okuyorlar ya da yalan söylüyorlar, bilemedim ki :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

xCoach Incompréhensible , derhal koşuldu gelindi ve okundu :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Burcu'cuğum, değil mi ama ben de aynen öyle! Kitabı elime alamam, imkansız... Olur da eşim izlememişse hadi bir daha izlerim ne olacak dediğim filmlerde bile kaşıntılar, sıkıntılar basıyor...

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi, Eylül'cüğüm ay sen değil de çoğunlukta öyle bir tavır var gerçekten... Bilhassa bazı kitap bloglarında, gruplarında oluyor. Yorumlar kısımlarında tartışıyorlar ve elektronik kitap okuyan kişileri, normal basılı kitap okuyan "elit toplum" dışlıyor... Bana öyle geliyor en azından :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

safransarı, her ne şekilde olursa olsun, okuyalım, okutalım diye bir sosya lmesajla yorumumu tamamlamak isterim :)

Ahu Kader dedi ki...

Bu mimi görmüs begenmistim bende. Güzel cevaplar.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Ahu Kader, ben de keyifle okudum yazanları ve üzerine de keyifle yazdım. Beğenmene sevindim, teşekkür ♥