3 Eylül 2014 Çarşamba

Paris'te Konaklama: Otel, Ev, Airbnb Konusu - PARİS GEZİ YAZI DİZİSİ #17


Yurtdışı seyahatlerinde hepimizin ilk aklını karıştıran, gözünü korkutan, hazırlık aşamasında en çok zamanını alan ve hatta gezi bütçemizde en büyük kalem olarak endişe yaratan konu kesinlikle konaklama mevzusu oluyor.

Bilhassa metropol şehirlerde hem merkezi, hem temiz, hem güvenli, hem de bütçeyi çok yormayan bir otel bulmak neredeyse imkansız gibi... Benim şuanki konum Paris olduğuna göre bizim yaşadıklarımızı, tecrübe ettiklerimizi, bu sorunu nasıl çözdüğümüzü sizinle paylaşmak isterim.

Paris seyahatimize karar verdiğimizde ilk olarak uçak biletimizi aldık. Ardından büyük dert olan otel bulma işine soyunduk. Bütün tatil sitelerini gezdik, otellere baktık. Şehirde rahat gezebilmek adına merkezden çok uzak bir yer istemiyorduk, temiz ve güvenli de olsun deyince gecelik kişibaşı 80-100 euro+kahvaltı'dan başlayan fiyatlarla karşılaştık. Baktık ki iki kişi 7 gece derken çok pahallı olacak, daha evvelden tanıdıklarımızdan da duyduğumuz ama hiç cesaretlenip de uygulamaya alamadığımız "ev kiralama" mevzusuna giriştik.


Her ne kadar daha önce duymuş olsak da böyle bir derya olduğunu kesinlikle bilmiyorduk. Meğerse son yıllarda herkes bu şekilde dünyayı gezmeye başlamış, biz trene geç bile kalmışız!

Ev kiralama sitelerinden en güvenlisi olarak gösterilen airbnb.com.tr ile ilerlemeye karar verdik. Sistemde Paris yazıp da enter'a basınca karşınıza binbir çeşit, Paris'in dörtbir köşesinde evlerin ampül gibi yandığı bir harita çıkıyor. İşte ondan sonra evlere bakmaya başlıyorsunuz ve aklınızı kaçırıyorsunuz! Birbirinden güzel evler, ister merkezi, ister şehir dışında, ister balkonlu, ister stüdyo tipi, ister villa, ister çok odalı... her çeşit ev veya tekil oda kiralamanız mümkün. Fiyatlarına göre, kurallarına göre pek çok da alternatif mevcut.


Airbnb'de her evin kendi sayfası, ev sahibi ile ilgili bilgiler, evin kuralları, evde kullanabileceğiniz imkanlar gibi her bilgi mevcut. Fiyat ve özellik bakımından istediğiniz evi seçtikten sonra evin müsaitlik durumunu gösteren takvime geliyorsunuz ve eğer istediğiniz tarihlerde müsait görünüyorsa tamamdır, hemen ev sahibine mesaj atıyorsunuz. Bazı ev sahipleri kendi onayına tabii misafir kabul ediyorken bazıları ise her başvuruyu kabul ediyor. Bu konu sadece ev sahibinin tercihine bağlı.

Ev sahibiyle biraz mesajlaşıp, birbirinizden emin olduktan sonra ev sahibi sizin rezervasyon talebinize onay veriyor ve sistemde ödeme kısmına geliyorsunuz. Ödeme şeklinizi seçtikten sonra yaptığınız ödeme Airbnb'nin hesabına geçiyor ve konaklamanızın ilk gününün sonuna kadar onların hesaplarında tutuluyor. Bu tip bir uygulama hem ev sahibine hem de konaklayan kişiye büyük güven veriyor. Bu sayede ilk gün her iki taraf da beklentisini karşıladıysa ve bir sorun yaşamadıysa, paranın transferinin gerçekleşmesiyle hiçbir mağduriyet yaşanmıyor. Olur da bu ilk gün içerisinde memnun kalmazsanız, fotoğraflarını gördüğünüz ve taahüt edilen ev ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşadıysanız Airbnb derhal sizi eşdeğer başka bir eve transfer ediyor. Bu aşamada da sürekli olarak Airbn müşteri hizmetleri ile bağlantıda oluyorsunuz; telefonla, mesajla ya da maille sürekli iletişime geçebiliyorsunuz. 


Ayrıca Airbnb'nin dünyanın her yerinde ev kiraladığını biliyor muydunuz? Biz bilmiyorduk... Her yerde, her ülkede, her şehirde! Türkiye'de bile çok gelişmiş bir sektör olmuş, sırf İstanbul'da bile yüzlerce ev var...

Biz Paris'te BURADA kaldık (Evin linki ayrı pencerede açılır. Kaldığımız evin fotoğraflarını ve detaylarını görebilirsiniz). Paris'teki lüks oteller haricinde sadece bir yatak boyundaki odalardan sonra böyle iki oda bir salon evde bir hafta kalmak rüya gibiydi! Ev sahibimiz Alain bizi ilk gün mis gibi yeni temizlenmiş evinde karşıladı. Standart Paris'in asansörsüz apartmanlarında dimdik 4 kat çıktıktan sonra dilimiz dışarıda bir şekilde Alain'in gülen yüzü çok güzel geldi. Ufak bir sohbetin ardından bize tüm detaylarıyla evi gezdirdi; internet şifresi, kapı şifreleri, yedek anahtarlar, elektroniklerin kullanma klavuzları gibi aklınıza gelebilecek her detayı bize teslim etti. Ardından evden ayrıldı ve biz bu şahane dairede mutluluk içerisinde kalakaldık.

Bir baktık ki bize misler gibi, üzerinde hala dumanı tüten bir kek yapmış, taze meyveler bırakmış ve etrafı taze çiçeklerle donatmış. İşte, hayalimizde kurduğumuz zarif Fransızlar böyleydi! 

Tabiki Alain yanımızdan ayrıldıktan sonra evde ihtiyacımız olan yerleri karıştırdık öncelikle... Mutfak dolapları, malzemeler, tabaklar derken her şeyin yerini güzelce öğrendik. 


Airbnb üzerinden ev kiraladığınızda o evde gördüğünüz, bilhassa yasaklı olarak önceden belirtilmediyse, her şeyi kullanabiliyorsunuz. Misal, Alain mutfaktaki malzemeler dahil her şeyi kullanabileceğimizi belirtti; kitaplar, müzik cdleri, havlular, un, tuz, şeker, içecekler, elektronik aletler, çamaşır/bulaşık makineleri...vs. Ancak biz mutfaktaki un, tuz, şeker, içecek gibi özel malzemelerini kullanmadık, uygun olmayacağını düşündük...

Bu misler gibi tertemiz, hiçbir eksiği olmayan, sokkağın ayrı köşelerinde üç ayrı metro durağının bulunduğu, ulaşım problemi olmayan, sessiz, güvenli, muhteşem evde iki kişi 7 gün boyunca otele vereceğimiz paranın yarısına konaklamış olduk. Ayrıca paranın pis bir otele değil de, çok zarif bir insana gittiğini bilmek de ayrı bir keyif!

Eğer ki yurtdışı ya da yurtiçi bir seyahat planlıyorsanız mutlaka Airbnb üzerinden evlere bir bakın. Hem ev rahatlığında konaklama, hem de uygun fiyata... Daha ne olsun ki! 

Bizi sorarsanız, yurtdışı seyahatlerimizde bir daha asla ama asla otelde kalmayacağız, o kadar memnun kaldık ;)

Airbnb'den Ev Kiralarken Tavsiyeler:

♥ Şehirlerde çok fazla ev ve bölge alternatifi olduğu için ev seçiminize çoook mesai harcamanızı tavsiye ediyorum. Bilhassa sadece sitede yer alan yorumlarla kalmayıp, evin bölgesini internetten araştırmalı, ulaşımı, güvenliği konusundaki tüm detayları teyid etmelisiniz. Hatta evin adresini GoogleMaps'e girip, direkt olarak sokak görüntülerini inceleyebilirsiniz.

♥ Evinizi her detayı göz önünde bulundurarak seçtikten sonra ilanda yer alan ve ev sahibinin yazdığı yasakları-notları inceleyin. Misal evcil hayvan, sigara, giriş-çıkış saatleri gibi tüm detaylarda mütabık olduğunuzu teyid edin.

♥ Ev sahibi ile yazışmalarınızda nazik, açık fikirli olun... Unutmayın ki onun evini kullanacaksınız... Nazik olacağım derken de ihtiyacınız olan bilgileri almaktan çekinmeyin, aklınıza gelen her soruyu mutlaka sorun.

♥ Eve ilk varış gününüzde giriş saatine ve ayrıldığınız gün de çıkış saatine özen gösterin. Ne insanları bekletin, ne de bekleyin...

♥ Her ilanda ev kurallarında da yazdığı gibi, evi nasıl bulduysanız öyle bırakın. Çöpleri atın, bulaşık makinesini boşaltın, tabakları, havluları aldığınız yerlerde bırakın, yatağı toplayın ve eğer ortalıkta çok anormal bir pisliğiniz varsa onları da temizleyin. İnce bir temizliğe gerek yok, zaten onun için parayı ödüyorsunuz ama salonun ortasında çamurlu ayakkabı izi de bırakmayın... Ana fikir, evi eviniz gibi kullanın ;)

♥ Eve vardığınız ve teslim aldığınızda ev sahibinize evle ilgili her şeyi sorun, tüm bilgileri aldığınızdan emin olun. Misal Paris'te çöplerin apartman dışında atıldığı yerin bile şifreli girişi vardı, o bilgiye bile ihtiyacımız vardı...

♥ Ev sahibinize ilk gün şehir ile ilgili, ulaşım, metro, otobüs gibi her detayı sorun. Hatta iletişime açık birisiyse mutlaka restoran tavsiyelerini, gezilecek yer tavsiyelerini de öğrenmeye çalışın.

♥ Ev ya da evsahibi ile ilgili olarak yaşadığınız en ufak problemde hemen Airbnb müşteri temsilciliğiyle irtibata geçin. Hızlı bir şekilde ve çözümle dönüş yapıyorlar.

♥ Gidişiniz sırasında daha uçağa binmeden evvel evsahibinizle mesajlaştığınızda havalimanından eve gidiş konusunda yardım isteyin. Bazı ev sahipleri havalimanı transferi konusunda bile yardımcı olabiliyorlar. Eğer ki böyle bir imkan ya da isteğiniz yoksa havalimanından eve nasıl ulaşacağınız, metro durakları, süre, fiyat, ulaşım alternatifleri hakkında mutlaka bilgisine başvurun.

♥ Eğer ki ev sahibiniz sizi karşılarken ufak bir jest yaptıysa, bizim ev sahibimiz gibi ikram bıraktıysa, siz de çıkış sırasında ona ufak bir jest yapabilirsiniz. Ufak bir kutu çikolata, bir şişe şarap ya da en azından teşekkür içeren bir kart yazıp bırakabilirsiniz.

♥ Anadili İngilizce ya da Türkçe olmayan bir ülkede kalacaksanız ev sahibiniz İngilizce bilmiyor olabilir. Misal bizim ev sahibimiz İngilizce bilmiyordu. İşte bu notkada hem yazışmalarda, hem de karşılıklı konuşmalarda en büyük yardımcınız Google Translate olacak ;) Türkçe/İngilizce girdiğiniz metini derhal Fransızcaya ya da istediğiniz dile çevirip kullanabilirsiniz ;)

13 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Alain'in evine bayıldım, gayet sade ama şık, böyle dumanı üstünde kek bırakacak kadar nazik FRansız'a da can kurban- her eve lazım-:))))iyi yapmışsınız bir de ev değiş-tokuşu yapanlar var biliyor musun? O senin evinde, sen onun evinde kalıyorsun (ben de geçen yıl öğrenmiştim)kimisi kedi, köpek bile kabul ediyormuş:)sevgiler

xCoach Incomprehensible dedi ki...

bi arkadaşımın orada evi vardı, bana ha bire mail gönderip duruyordu... bi daha gidersen sana e-postasını yollarım :)

Unknown dedi ki...

Paris için evet ama Londra için malesef çözüm değil. 4 yıldızlı bir otelden daha pahalı evler :(

safransarı dedi ki...

Ben İstanbul'da diğer yakaya geçerken sorun yaşıyorum yahu
ahh siz geziciler :p

Emrah Özdemir dedi ki...

Bu avrupa mimarisinde neden balkona önem verilmemiş acaba çok dikkatimi çekiyor yahu.Bizde aksine balkonlu ev olmazsa ev bile denmiyor :D

Birde avrupalılar mimari olarakta geçmişini iyi yaşatıyor. Umarım bir gün giderimde ev falan kiralayacak pozisyona gelebilirim .

Faydalı bilgilerin için ve gezinden zaman çalarak bizleri bilgilendirdiğin için sana çok teşekkür ederim. İyi ki varsın yahu :) Emeklerine sağlık..

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Nasıl süper bir yazı olmuş bu! Turist rehberi gibi, kaynak kitap gibi valla, sağ ol sen! ;) Bu siteyi ben de yeni duyanlardanım. Bi yere gidecek olmasam bile sırf evleri gezmek bile çok zevkli bu sitede. Sizin eve de bayıldım!

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Müjde Dural , Müjde ablacığım biz de çok beğendik evi, zevkle kaldık...

Ev kiralamak için araştırırken ben de gördüm o ev değişimlerini, pek çok alternatif var o alanda da... Ancak nasıl denk geliyor halen anlamış değilim :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

xCoach Incompréhensible, bence sen gitmelisin bak hazır ev de varmış, değerlendirmek lazım ki :) Ayrıca sen Paris'e çok yakışırsın, dediğin gibi güzel ayakkabıların ve şarabınla çok güzel keyfini çıkartırsın :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

ESRA ERSAL, Londra'da hiç tecrübe etmedim kiralık evde kalmayı ama bana bulunur uygun bir şeyler gibi geliyor, belki biraz daha şehir dışında olsa? İllaki bulacağım yani :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

safransarı, gezici değil de yazıcıyız biz :) 1 Hafta gezdik, 2 ay yazdık :P

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emrah Özdemir, Emrah'cığım onu biz de düşündük, balkon varsa da genelde küçük sayılabilir. Ancak onlarda teraslar var pek güzel... Bir de sanırım balkona çıkıp temiz hava almak gibi ihtiyaçlarını sokağın her köşesinde bulunan parklarda vakit geçirerek gideriyorlar...

Bizim Türkiye'de de balkon vardır ama kapatılır, depo yapılır genelde :))

Yorumun için çok teşekkür ederim asıl!

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi, Eylül'cüğüm bak böyle yorumlarla şımaracağım, o olacak sonunda, sonrasında başınıza dert :))

Biz de ev kiralama arifesinde sitede gezerken amaçtan çıktığımız anları çokça yaşadık. Sırf merakımıza yenilerek, fiyat aralığımızın dışında çokça eve baktık, google maps'ten girip sokakları gezdik :))

Parisdaire dedi ki...

Merhabalar!

Paris'te 16'cı bolgede kendım daire kiralıyorum.

detayli bilgiler ekte :

http://parisdaire.blogspot.fr/

Iyi günler