27 Ekim 2014 Pazartesi

KOŞ KEDİ KOŞ!

* Rastgele seçilmiş diğer odaya, koşabildiğim kadar hızlı koşmalıyım! * 

Evinde kedileriyle en mutlu hayatları, en güzel dostlukları ve sevgiyi yaşayanlar bugünkü yazımda anlatacağım durumu çok iyi biliyorlar. Hep öykü kitaplarında, karikatürlerde resmedilen kedi tipi: şömine önünde uyuyan, elinde minik bir yumak deviren, sallanan sandalyedeki kişinin kucağında oturan... Gerçek böyle değil, biliyorsunuz değil mi :)

Modern ev kedilerinde öyle hanım hanımcık, kıvrılmış şekilde uyuma durumu olmuyor genelde. Çoğunlukla sırt üstü, bacaklar havaya dikilmiş, ağız hafif açık, gözler pır pır ederek, kaba tabirle "malak" gibi uyuma söz konusu :) Ayrıca aynı şekilde yumakla falan da oynamıyor modern kediler, çünkü evlerde yumak yok... Onlar da bulabildikleri çer çöp, kedi oyuncağı, toka, lastik, televizyon, perde, koltuk gibi eşyaların tepesine çıkarak ve geri atlayarak aksiyon filmi çekiyorlar.Yani modern kediler malak gibi uyuyor, uyurken canları isterse sevdiriyor ve ev eşyalarına nasıl daha çok zarar verebilecekleri konusunda çalışıyorlar. 

İki kedili evlerde ise (Bkz: Bizim Ev) daha çok bir koşturma hali hakim. Birbirlerini kovalayıp, yakalayınca hafif bağırtılar eşliğinde yuvarlanarak oyun oynuyorlar. Eş zamanlı olarak da oyunun bonusu olarak ev eşyalarına zarar verme konusunda özel teknikler deniyorlar, o ayrı konu.

Bir de yazımın asıl konusu olarak anlatmaya niyetlendiğim ama üç paragraftır bağlayamadığım konuya şuan balıklama atlamak isterim: deli gibi koşan kediler :) Bu deli gibi koşma hali biraz da kedinin karakteri ile alakalı sanırım. Çünkü şişman kızımız Pisi hanım kriz geçirmiş gibi koşmazken, Çakıl kızımızda bu delilik halini çok net görebiliyoruz. Köşede uslu uslu oturan, camdan bakan Çakıl kızımız bir anda gözlerini faltaşı gibi açıyor, kulaklarını dikiyor, ağızını yarım açık bırakacak şekilde hafif de dilini dışarıya çıkıyor. Tüm bu fiziksel hazırlıklardan sonra "Mıııırrrrkkk!" diye bir delirme sesiyle beraber sanki yarışa başlamış gibi evin her köşesinde koşuyor. Bir o odaya giriyor, bir diğerine, hız kesmeden ve bazen duvarlara çarpa çarpa koşuyor. Aklında planladığı parkuru tamamladığında ise başladığı yere geri gelip biraz daha oturuyor; sonra yeniden, yeniden... Bildiğiniz delilik bu!

Bu garip durumun sebebini evde yaşamalarına bağlamıştım ilk başta. Hani doğal ortamlarından uzakta, doğadaki hareketlerini taklit ediyorlar ve enerjilerini boşaltıyorlar diye düşünüyordum. Ancak sonrasında annemlerin bahçelerindeki kedileri ve internetteki videoları izlediğimde anladım ki "kediler deli" ya da bizim anlamlandıramadığımız bir hesapları var... Bahçedeki doğal ortamında avlanarak, sosyalleşerek yaşayan kediler de aynı şeyi yapıyorlar... Demek ki bunların huyları böyle... Koş kedi, koş!

Sizlerin kuzu kedileri de böyle 15'er dakikalık delirme ve koşma krizleri geçiriyorlar mı? Sizce sebebi nedir? Ne dersiniz bu konuda?


14 yorum:

bücürükveben dedi ki...

ah keşke iki kedi olsaydı onların birbirleriyle oynamalarını izlemek ne zevk:) Bücürük de iki günde bir filan öyle anlattığına benzer çıldırma koşuları yapıyor:))))odadan salona salondan odaya ay doyum olmuyor ama o benim kendisini kovalamamı istiyor çünkü ikinci bir kedi yok:( ben de kovalıyorum:)))masa altı vs. yerlere saklanıp pusu kurup bacaklarıma ani atlamaları var bu koşu sırasında:)))bayılıyorum:))koşarak kanepe arkasına saklanmalar da var:))
sevgiler:)

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Kedilere olan aşkımdan dolayı hayat tarzımı değiştirdim ben.Sıcacık,şehir merkezinde , konforlu evimi bırakıp deyim yerindeyse her anı sürprizlerle dolu yorucu bir eve taşındım. Burada evin hanımı değil bakıcısı,hizmetlisiyim ama kedilerim çok mutlu işte o bana yetiyor. Tüm bunlara rağmen benimkilerin de delilik krizileri tutabiliyor o zaman kulaklarından tutup bahçeye atıyorum :) Evdeki koltukları tırmalamaktan hala vazgeçmiyorlar o ayrı. Bahçedeki ağaçları dibine çiş etmek için kullanıyorlar tırmalamak için değil :(

Burcu Odacı dedi ki...

Bizim kızlar da genelde birbirlerini kovalıyorlar deli gibi. Kovalamaca bittikten sonra da kumlarına gittikleri için ben bu koşmacanın barsaklarını çalıştırmak için yapıldığını düşünmüştüm :) Hahaha :)

Unknown dedi ki...

Kedidir; ne yapsa yeridir.:)..Bizimkiler de bu çılgın koşu geleneğini gerçekleştiriyorlar. Enerji patlaması anlarında koltukta ya da yatakta uzanmamış olmaya dikkat ediyorum; çünkü ezip geçiyor zıpırlar.

Kitapsız Kedi dedi ki...

Üzüm küçükken hiç durmazdı. Neden normal, mırıl mırıl uyuyan bir kedimiz yok diye üzülürdük. Şimdi bütün gün uyuyor horul horul. Sabaha karşı yarım saat, bir saat gibi enerji patlaması yaşıyor. Yani bizim uykunun en tatlı yerinde :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

bücürükveben, Müjde ablacığım keşke iki kedi olsalar gerçekten... Hem Bücürük için hem de sizin için öyle iyi olur ki... Güzel, bebek bir kedi olsa mesela, ihtiyaç sahibi, olmaz mı, ne dersin :))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

coletté, sizin o rüya gibi evinizde eminim çok mutlulardır. İstediklerinde eğlenceli bahçe, istediklerinde sıcacık konforlu ev ♥ İşte bahçede enerji atabilen kediler de yapıyor bu çıldırma olayını... Neden acaba, gerçekten çok merak ediyorum.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

burcuuuuk, :)))) iyi bir mantık aslında ama bunu çürütebilirim :) Bizimkiler de kumlarından çıktıktan sonra deli gibi enerjik oluyorlar ve koşturuyorlar. Ben de rahatlama olduğunu düşünüyorum :) Her şekilde deliler işte, diyorum ben ♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Shingetsu ve Pisileri, hiç sorma... sehpalara çarpıp çayları kahveleri bile deviriyorlar... Gözleri hiçbir şey görmüyor resmen... deliler, deli, vallahi :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Kitapsız Kedi, kesinlikle büyüdükçe sakinleşiyorlar ve biraz daha bizlerin hayalindeki kedilere benziyorlar :) ancak o delirme geçmiyor işte :)

Unknown dedi ki...

Bizde de durum aynı :) Ek olarak bu fırlayıp koşmak olayının sonuna zıplaya zıplaya duruyor Sis. Nasıl bir psikolojidir çözemedim gitti yıllardır. Dediğin gibi yarışa başlar gibi koşmaya başla ve öteki odada zıplaya zıplaya dur... Ne alakaa? :))))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Yeşimcim, zıplaya zıplaya durmak hakikaten başka boyutta bir acayiplikmiş :))) İşte akıllarında ne olduğunu, neden tüm kedilerde bu ortak davranışın görüldüğünü çooook merak ediyorum! Sonuçta içgüdüsel bir şey ki hepsi yapıyor...

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Ahh ben bu sevimli yazıyı gözden kaçırmışııım, şimdi yakaladım neyseki. Çok güldüm, çok tatlı anlatmışsın. Ben de kedilerin hep "bi acayip" olduklarını düşünürüm ama tabii matrak anlamda.
Bizde de bu koşturma huyu dev anası Faik'te var düşünebiliyor musun? Koca kazık, yaldır yaldır koşmaya pek meraklı. :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi, Eylül'cüğüm çok güldüm Faik'e :)) Kedilerde bilirdim ama Faik şaşırttı beni :))

Kesinlikle kediler bir acayipler... Bu acayiplikleri sayesinde bizlerle yaşıyor ama özlerini kaybetmiyorlar diye düşünüyorum ben.