13 Haziran 2014 Cuma

Stres Yönetimi - Elimden Gelen Bir şey Var Mı?


Eşim geçen aylarda stres yönetimi üzerine bir eğitime katıldı. Şu zamana kadar aldığı en iyi eğitimlerden olduğu konusunda çok iddialı. Tabi ki eğitimden döndükten sonra bana da birkaç ipucu vermeden olmazdı, evlilik böyle bir şey :) Birbirini iyi edecek, destekleyecek, paylaşacak ve çift olarak büyüyeceksin...

Eğitimde onu en etkileyen, aslında çok basit ama hepimizin günlük hayatlarımızda atladığımız nokta "Elimden bir şey gelir mi? Gelmez mi?"

Yani günlük hayatımızda, ilişkilerimizde, evimizde, sokakta, devlet meselelerinde... Bizi strese sokan, canımızı sıkan bir olay/durum/problem ile karşılaştık diyelim. Kendimize ilk soracağımız soru "Bu problem karşısında benim yapabileceğim bir şey var mı?" Eğer ki cevabımız "evet" ise tamam o zaman haydi iş başına, problemi çözmeye başlayalım, üzerine mesai harcayalım, gerekirse yorulalım, zorlanalım... Çözelim... Eğer ki ana soruya cevabımız "hayır" ise, yani problem bizim dışımızda, etki alanımızın dışında bir şey ise "geçelim" ve bu problemden dolayı stres yaşamayalım. Dediğim gibi böyle bakınca çok etkin bir yöntem gibi de görünmeyebilir ama uygulama safhasına geçince tadından yenmiyor. 

Eşim bu eğitimi aldıktan sonra çift olarak sürekli birbirimize hatırlatmaya başladık. Bir şeye sinirlendiğimizde "yapabileceğin bir şey var mı?" diye soruyoruz birbirimize. İnanır mısınız, gün içerisinde stres kaynağımız olan ve canımızı sıkan olayların yüzde ellisinden fazlası "hayır, yapabileceğim bir şey yok" yanıtıyla eleniyor.

Her sabah ve akşam İstanbul trafiğinde stres ve sinir harbi yaşıyoruz. Yeri geliyor sinyal vermeden önümüze kıran, arkamızdan tampon tampona bizi sıkıştıran, emniyet şeridini kullanan insanlara ne kadar sinirlendiğimizi ve enerji harcadığımızı farkettik. Sinirlenmemeye çalışıyoruz, yoksaymaya ve bu dikkatsiz/düşüncesiz insanları düzeltmek için yapabileceğimiz bir şey olmadığını hatırlatıyoruz kendimize. Aynı şekilde iş ilişkilerinde, özel arkadaşlık ilişkilerinde, ofiste, sokakta... Ben yapı gereği fazla gözlemci bir insanım. Gözlemcilik yapısı hiçbir zaman kaybolmayacak ama sinirlenme halini bitirmeye çalışıyoruz. 

Bizim hayatımızı daha yaşanabilir kılan nokta ise bu felsefenin sayesinde hayatımızın bir dönem orta yerine oturttuğumuz siyaset mevzularının, kapımızın dışına çıkması oldu. Evimize huzur geldi, sakinlik geldi desem... Akşamları haberleri izlemiyoruz, o siyasetçi bunu demiş, öteki bunu demiş gibi mahalle kavgaları yok artık hayatımızda. Çünkü izleyerek ve sinirlenerek bir şey yapabiliyor muyuz? Hayır... Zamanı geldiğinde oyumuzu vermekten, istersek siyasi partilerin örgütlerinde çalışmaktan ve gerektiğinde protesto hakkımızı kullanmaktan başka bir şey gelmiyor elimizden. Bunlar dışında hayatımıza sokacağımız her noktası sadece stres kaynağı.

Aksi düşünülürse de "yapabileceğim bir şey var mı?" sorusuna gelen "evet" yanıtı da insanı mutlu ediyor. Evet, ben bunu çözebilirim. Evet, ben bu problem karşısında elimden bir şey geliyor. Bu yanıtları kendinden almak da iyi geliyor insana... Yolda yardıma muhtaç bir hayvan görünce, ah ah vah vah, diye üzülmekten öte, gerçekten de bir şey yapmak, insana büyük keyif veriyor. Yahut da çalışma hayatında karşılaştığımız bir probleme "benim yapabileceğim bir şey var" özgüveniyle yaklaşınca, stresin ortadan kalktığını farkediyorsunuz.

Bu yazım gereğinden uzun oldu, sizleri sıktıysam affola. Ancak bu eğitimden eşimin öğrendiği pek çok farklı detay var. Eğer kendisi de isterse eğitiminin daha teknik kısımlarını anlatacağı bir yazı isteyeceğim ve burada yayınlayacağım, kırmaz beni sanırım :) 

Herkese şimdiden çok keyifli ve güzel, bol anılarla dolu bir haftasonu diliyorum :)

Sevgilerimle, 

24 yorum:

Ponti dedi ki...

Özellikle siyaset konusunda biz de eşimle aynı uygulamaya geçtik uzun zaman önce. Dediğiniz gibi huzur geldi resmen. Sürekli konuş, tartış, üzül sonuç yok. Boşa sinir harbi. Sanki hayat hali hazırda yeterince stresli değilmiş gibi...

Yazınızı bir çırpıda okudum hiç uzun değil, ayrıca basit ama dediğiniz gibi çok etkili bir yöntemi tekrar hatırlatmış oldu bana. Kesinlikle her kişi bu yöntemi uygulamalı.
Stres yönetimi konusunun devamını bekliyorum :)

Unknown dedi ki...

Bence çok faydalı bir yazı olmuş. Hiç sıkılmadım okurken. Aslında stresimizi azaltacak yöntemler var ama bu konuda biraz biliçlenmeliyiz sanırım.
Ben de haberlere bakmıyorum artık. Gazetelere biraz göz gezdirip bazı köşe yazarlarını okuyorum ve hemen kapatıyorum. Özellikle kadın cinayetleri canımı çok sıkıyor.
Ama dediğin gibi yapabileceğimiz bir şey var mı ?
Keşke olsa...

Burcu Odacı dedi ki...

Bütün ülke genelinde verilmeli bence bu eğitim, çok faydalı...
Ben yıllardır uygularım bunu, sorarım kendime, yapabileceğim bir şey yoksa hiç takmam, hatta lise yıllarında bir hocamızın söylediği bir laf vardı, ağzımız açık kalmıştı, ayıp bir laf söyleyemiycem şimdi :)
Kısacası, hayat kısa, stres gereksiz :)
Sevgiler ve güzel bir hafta sonu...

Emel Sevren Pınar dedi ki...

Evde siyaset konuşmamak en iyisi evet. İçimiz dışımız siyaset oldu, 3. sayfa haberleri dolu haberler, gazeteler bütün enerjimizi alıp götürdü, uzak durmak lazım bir süre, siyasi detoks anlamında yani:)

Super Bekar Anne dedi ki...

çok sevdim yazını..

Unknown dedi ki...

bu kararı aldık eşimle ama önceleri utanıyordum;
gazete almıyorum,haber izlemiyorum diye.ama hayatımız öyle güzelleşti ki tavsiye ediyorum herkese:)
eşin umarım seni kırmaz da bir yayın daha yaparsın bu konuda.
çünkü çok güzel ve kolay okunur bir dille yazıyorsun,su gibi geçiyor,ne demek sıkılmak.
çok sevgiler
mutluhaftasonu

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Çok iyi bir konuya değinmişsin. Aslında birçok şeyi bal gibi biliyoruz ama uygulamıyoruz çünkü kendi zihnimizi yönetmekten aciz kalabiliyoruz çoğu zaman. İşte bu noktada bu eğitimler gerçekten çok faydalı. Bilimsel çünkü. Ben de NLP'nin çok yararını gördüm, hala da görüyorum.
Resim yapmaya çok yetenekli olabilirsin, her türlü malzemen de vardır ama teknik bilmiyorsundur, debelenip durursun. Ya da muhteşem sesin vardır ama kullanmayı bilmeden güzel şarkı söyleyemezsin. Beyin de böyle. Her şeye gücü yetiyor, muhteşem bir organ ama kullanmayı, yönetmeyi bilmek lazım. Senin yazın hiç de uzun değildi, çok keyifliydi aksine ama bak ben yorumu nasıl uzattım. :)

İrem Witt dedi ki...

Çok yararlı bir yazı olmuş ben fazla stres yapmam hayatımda ama bende de bir sinir var bir sinir var ki... (: Onun için kullanabileceğimi düşünüyorum (:

Juliette Koc dedi ki...

Mantıksal açıdan yaklaşıldığında evet çok güzel bir uygulama. Stres kaynaklarını yok etmek. Diğer taraftan siyaset konusunda okumamazlık, dinlememezlik veya konuşmamazlık edemiyorum. beni çok gerse de sinir etse de:((
Kişisel olarak bir şey yapamayabilirim belki ama ülkemde ve hatta dünyada bizimle ilgili neler olup bittiğini en ince ayrıntısına kadar bilmem gerektiğine inanırım. Diğer türlü 3 maymun gibi hissederim kendimi. Bilmeyenlerle paylaşmak isterim bildiklerimi. E haliyle stres hat safhada olur:)
Trafikte uygulamak oldukça mantıklı evet ;)

Persephone dedi ki...

Ben çok uzun zamandır televizyonla olan bütün ilişiğimi kestim buna haberler de dahil...Gereksiz stresleri hayatıma almamaya çalışıyorum...Çünkü gerçekten canım sıkılıyor ve çaresizce bir şey yapamamak beni yoruyor...Stres yönetimini her bireyin alması gerektiği bir eğitim olduğunu düşünüyorum...

Emrah Özdemir dedi ki...

bence çok faydalı bir yazı.Emeğinsa sağlık diyorum efendim.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Ponti, sonunda hepimize gına geldi, içimiz şişti... Artık siyaset konuşmadan kitap okuyup müzik dinliyoruz biz de :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Dördüncü Tekil Şahıs, aynen öyle canım, yapabileceğimiz hiçbir şey yok :/ Eşimin gittiği eğitimde birbirinden farklı fiziksel ve zihinsel methodlar da anlatmışlar. Toparlayıp yazacağım hepsini bir bir... Stressiz blogger grubu oluruz belki de ;)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Burcu'cuğum, ne güzel kendi başına keşfetmiş ve uyguluyorsun, tebrik ederim, darısı da başımıza diyelim :) Kesinlikle stresten elimizden geldiği kadar uzak durmaya çalışmakta fayda var... Zaten dört bir yanımız çevrili, nereden kaçabilirsek kardır

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emel Sevren Pınar, Emel'ciğim, siyaset detoksu ömürü 10 yıl uzatır bence :) Ya da aksi olursa 10 yıl kısaltır :) Ev dediğin mutluluğun, sevginin, anlayışın, huzurun alanı... Siyasete yer yok ♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Bekar Anne, çok teşekkürler ♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Havva Peynirci, böyle söyleyince ben de birkaç kötü bakış, hafif ayıplayan sözler, cık cık cık bakışlarına maruz kaldım ama umurumda değil... böyle tercih ettik, çok mutluyuz, huzurluyuz ;)

Çok teşekkürler, elimden geldiği kadar tüm samimiyetimle yazıyorum, bunu da yansıtabiliyorsam ne mutlu ♥ Sevgiler, güzel haftalar ♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi , Eylül'cüğüm, senin de yorumun hiç uzun değildi :) Uzun yorumlara, o konu hakkında belirtilen fikirleri okumaktan çok keyif alıyorum, teşekkür ederim yorum için ♥ Aslında dediğin gibi beynimizi performanslı kullanmayı öğrenme yoluna gitsek, önümüzde çok farklı kapılar açılacak...

NLP konusu hakkında çok detaylı olmasa da fikrim var. Bir akrabamız İzmir'de NLP uzmanı olarak hayatını sürdürüyor. Ondan duyduğum bir kaç detay dışında bilgim yok... Yazı yazsan hakkında, biz de okusak, öğrensek mi acep :))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

İrem E., şuan uygulanan çok güzel kişisel gelişim eğitimleri var... Bence sinirinin yönetimi için de eğitim araştırabilir ya da destek alabilirsin... Sinir de benim gözümde stres kadar zor, hayat kaliteni düşürüyordur. Yorumun için ise çok teşekkürler :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Juliette Koc, kesinlikle çok etkili bir bakış açısı... İşte burada kişisel tercihler devreye giriyor, biz bir de böyle deneyelim dedik ve inanılmaz bir huzur ile karşılaştık... Bu nedenle de kendi adımıza böyle tercih ettik, aksine de saygımız sonsuz ve nedenini de kesinlikle anlıyorum ♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Persephone , bizim gibi bu yöntemi uygulayanlar olduğunu görünce çok mutlu oldum, uzaylı gibi hissetmiyorum artık kendimi :) Evimizde bol bol kitap, müzik ve arada da dizi var... Tatlı hayat böyle bir şey :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emrah Özdemir, çok teşekkürler, elimden geldiğince kendi uyguladığımız bir yöntemi samimi bir şekilde aktarmaya çalıştım, beğenildiyse ne mutlu :)

Julide dedi ki...

Hmmm. Ben de aldim boyle egitimler ama bu en mantiklisiymis ehehe.
Bugun basladim.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Jardzy, umarım faydası dokunur, bize çok iyi geldi ;)