18 Haziran 2015 Perşembe

Hamilelikte Koku Hassasiyeti



Hamilelikte koku hassasiyetinin de aşerme gibi biraz abartılmış olduğunu düşünüyordum ama bu dönemde yıkılan tüm önyargılarım gibi bu da yıkıldı. Hamilelikte koku hassasiyeti gerçekmiş! Hem de çok gerçek!

Bilhassa çoğu hamilede ilk haftalardan itibaren başlayan, mide bulantısı ve tiksinmelerle kol kola halay çeken hassasiyet konusu pek çok hamilenin canına okuyormuş meğerse... Bilhassa normalde alınmayan pis kokular, normalde rahatsız etmeyecek olan ama o an dünyanın en ağır kokusu gibi gelenler, alınan bir koku ile tuvalete mide bulantısıyla koşmalar... Hepsi gerçekmiş ve çoğunlukla can sıkıcıymış.

Bende daha evvelki yazılarımda da anlattığım gibi ağır hamilelik belirtileri olmadı. Yani tiksinmeler, mide bulantıları, koku hassasiyetleri... Ne zaman ki 26. haftama geldim, sanki bir anda burun kanallarım açıldı. Bu açıklık son üç haftadır da artarak devam ediyor. Misal, evde otururken bir anda dışarıdan leş kokusu geliyor burnuma. Eşimden teyid istiyorum, ona kokmuyor, allah allah... Başka bir gün yine evde koltukta oturuyorum, pis bir sünger kokusu geliyor buram buram. Pis sünger kokusu nedir diye sormayın, ben de bilmiyordum; koku burnuma çarpar çarpmaz bu hissi yarattı bende "pis sünger kokusu". Nereden kokuyor, nereden kokuyor? Orayı kokla, burayı kokla... Sonunda anladım ki koltukların minderlerinin kokusunu alıyormuş burnum... Pis de değiller, eski de değiller; daha üç senelik koltuklar... Başka gün oluyor, artık o sünger kokusunu almaz oluyorum... Alışveriş merkezlerinde gezerken daha bir kat yukarıdan alıyorum, haşlanan mısır kokusunu (hani şu her köşede açıldı ya, taneli mısır satıyorlar). Bu mısır kokusu ise kabusum, resmen tiksiniyorum o kokudan.

Hep pis şeyler mi kokuyor peki? Hayır, aksine güzel kokular daha bir güzel, daha bir yoğun kokuyor. Mesela 6 senedir ofise aynı yoldan gidiyorum, aynı sokağa arabayı parkediyorum, aynı parktan geçerek aynı yollardan yürüyorum. İlk defa bu sene her çiçeğin, her ağacın kokusunu alıyorum. İlk defa bu sene ıhlamur kokuyor buram buram tüm sokaklar... Evet, etrafta ıhlamur ağaçları var ama böyle kokuyu daha evvel hiç almamıştım; sanki ıhlamur demlemişim de buharını içime çekiyorum, o kadar yani... Aynı parkın içerisinden geçerken, taze biçilmiş olmamasına rağmen buram buram çimen kokuyor buram buram çimen kokusu alıyorum.

Velhasıl, hamilelikte "burun gözü" açılıyormuş gerçekten :) Çok ilginç, sebebi nedir bilmiyorum ama bu bir gerçek! 

12 yorum:

birdunyafikir dedi ki...

Koltuk minderlerinin süngerlerindeki koku... Evet, böyle bir koku gerçekten var:)
Burun hakikaten hassaslaşıyor:)

audrey dedi ki...

ah o koku bilmeyenler anlamayanlar bir de eleştirirdi ki dövesim gelirdi ne kokusu alıyorsun sen böyle diye 9 ay balık yiyemedim çok sevdiğim halde ve bunu kimse anlamadı anlayamadı kokudan tiksiniyorum diye :-((

safransarı dedi ki...

güzel kokular alıyorsan sıkıntı yok ya :)

YUUGEN dedi ki...

ben normalde de kokuları iyi alırım bu dönemde çoştum :) benim için en kötüsü ofise söylenen lahmacunlar oldu aman Allah'ım kendimi pencereden dışarı atmak istiyordum :)

Kuzununannesi dedi ki...

Kokulara hassasıyt fea oluyor hormonlar sagolsun hassasıyet her noktada :) hamılelık ıse n esahane , saglıkla dogsun mıınak

Şafak Karadeniz Kilimcigőldelioglu dedi ki...

iki hamileliğimde de yaşamadım bu hassasiyeti şanslıymışım demek ki :)
Allah hayırlısı ile kucağına almayı nasip etsin
sevgiler

Kizlierkeklikedili dedi ki...

beyza aydin baser, gerçekten de varmış! söyleseler inanmazdımmm

Kizlierkeklikedili dedi ki...

audrey, ahh balık da çok faydalı halbuki (ben de yiyemiyorum ya neyse)... Yok canım anlaşılmıyor malesef... Ancak ben de anlamazdım başıma gelmeden önce, abartıyorlar sanmıştım. Halbuki hamilelikte hiçbir şey abartılmıyormuş, öğrendim :))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

safransarı, ahh evet alıyorum ama İstanbul gibi bir şehirde pek güzel kokuya denk gelemiyorsun malesef :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Hazel Çelik, o lahmacunu uzun bir süre yiyemezsin sanırım. Öyle diyorlar, tiksinme sonrasında da bir süre kalıyormuş :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Kuzununannesi, çok teşekkürler, inşallah vaktinde ve sağlıkla bekliyorum beyfendiyi, tabi sabırla da :) ahhh o hormonlar, hormonlar... nelere kadirler...

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Şafak KaradenizKilimcigöldelioğlu, ne güzel, büyük şans :)) Benim de midem bulantım olmadı, o konuda şanslıydım çok şükür.

Çok teşekkürler, vaktiyle ve sağlıkla bekliyoruz oğlumuzu ♥