21 Nisan 2014 Pazartesi

Püf Noktası: Çamaşır Deterjanı ve Dibi Tutmuş Tencere


Unutkan insan olarak maceralarım devam ediyor :) (Unutkanlıklarım hakkındaki yazı için TIK TIK ) Her gün yenilerini ekleyip, kendimi aşmaya devam ediyorum... Ne de olsa hayatta tutarlılık önemli, değil mi :)

Bugünkü yazımda sizlerle unutkanlık mevzusundan öte, sonucuyla ilgili bir bilgi paylaşacağım. Aranızda bu püf noktasını bilen, uygulayan ya da en azından duyanlar olmuştur, eminim...

Pazar günü ev işi saatlerimde ayıptır söylemesi semizotu pişirdim. Tam da mevsimi, öyle güzel, çıtır çıtırlar ki... Tam yemeği bitirdim, bir taşım kaynayacaktı ki, dedim şu çamaşırları makineye atayım o sırada... Çamaşırları attım, o esnada yolda başka şeyler gözüme takıldı, ay şunu da yapayım, burası da pislenmiş derken... Yemek yandı tabiki... Neden sonra aklıma geldi, koştum baktım, dibi gitmiş... Hemen üst kısmından kurtarabildiklerimi başka bir tencereye alsam da dibinin durumu fenaydı... Suya bassam, bekletsem nafile olacaktı, iki parmak kalınlığında yanmış semizotular. Derhal annemin püf noktası aklıma geldi...

Dibi yanmış çelik tencerenizin (teflon ve seramiklerde yapmak pek mantıklı gelmedi bana ama bilemiyorum yine de) içerisine biraz su ve toz çamaşır makinesi deterjanını koyuyorsunuz (Ben yaklaşık 3 çorba kaşığı kadar deterjan kullandım. Doğru ölçüsü var mı ya da nedir, bilmiyorum). Ardından tencerenizi ateşte kaynamaya bırakıyorsunuz. Ben bu sırada biraz karıştırıyorum ki çözülmesine yardımcı oluyor (çok yüksek harlı ateşte bırakırsanız köpürüp taşar, unutmayın). Biraz kaynamaya başladıkça parça parça çözülüyor dipteki yanık. Ardından daha fazla, daha fazla, daha fazla... Bu sırada kuvvetli bir deterjan kokusu oluyor. Bu kokuyu solumanın çok da sağlıklı olmadığına eminim. Davlumbazı son seviyede çalıştırıp, pencereyi de açınca o da kayboluyor, hiç sorun yaratmıyor. Beş dakika kaynadıktan sonra içerisinde simsiyah bir su ve parça parça yanıklar yanıklar yüzüyor. Ateşten alıp, lavaboya döküyorum suyu... Benimki çok fena yandığı için ufacık siyahlıklar kalmıştı ama hemen sıcakken bulaşık fırçasıyla tek geçişte hepsi çıktı. Ardından tenceremi bulaşık makinesine attım, pırıl pırıl çıktı... Hatta eskisinden daha temiz ve parlak oldu diyebilirim! Hem de sadece 10 dakikada...

Hafif tutan tencere dipleri zaten problem olmuyor. Biraz sıcak suda bekletip, biraz da bulaşık makinesi deterjanının yardımıyla mevzu çözülüyor. Ancak başına gelenler bilir, tencerenin atılmasını gerektiren yanıkların durumu neredeyse çözümsüz oluyor. İşte çözümümüz budur ;)

12 yorum:

Unknown dedi ki...

:)
günaydın,ahh kim yapmıyor o unutkanlığı:)
ancak daha az deterjan da aynı işlemi görür,yani deterjanla kaynaması kafidir,sonra da senin yaptığın gibi fırçalanması.
ne kadar kimyasal madde o kadar ciddi atık,sularımız topraklarımız için:)
sevgiler

deeptone dedi ki...

oleey bilmiyodum iyi oldu çok tencere attım ben uğraşmamak için :) semizotu oleey yapıyim. :)

bücürükveben dedi ki...

semizotlarına üzüldüm:((((ben de bol limonlu salatasını çok severim, kötü olmuş:((oluyor işte ben de sıksık çay koyup unutur çaydanlığı yakarım:)))birkaç kez de senin gibi yemek yaktım:( tavsiyeler için sağol benim makinem yok ama alüminyum teli çok işime yarıyor...
sevgilerimle:)

not: seni mimledim haberin olsun:)kedici teyze' de mimlenmeyi seviyor musun bilmiyorum gerçi....

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Havva Peynirci , çok çok doğru söyledin... büyük ihtimalle çok koymuşum ben... belki bir kaşık rahat yeterdi... bu da bir dahakine aklımda olsun ;) alıştım nasılsa artık ;)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

deeptone , vallahi bu uygulamayı bilmiyor olsaydım, atardım tencereyi... öyle fenaydı... semizotu yap mutlaka, çok güzeller şuan ;)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Müjde Dural , ben azmettim ve kurtardım üstte kalan bölümü... evimizin kuralı "o yemek yenecek" :))

buralarda olamadım ya, şimdi baktım da gördüm mim'i. Çok teşekkürlerrrr, notumu aldım, yapacağım en kısa zamanda ♥

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Geçen gün aynı şey bakla yaparken başıma geldi, feciydi tencerenin hali! Ama ben uyanık davranıp, köpeğimizi gezmeden getiren kocamı yakaladım ve "Onun ayaklarını ben yıkarım, hadi sen tencereyi yıka." dedim hince.:)) Bizde de yağ-çöz diye bir ürün varmış, daha önce kullanmamıştık, aynı senin yaptığın gibi tencerede kaynatıyorsun.. Rahatça halletmiş onunla. Ama onu lavabonun altında bulana kadar baya ter döktü garibim.:)

YUUGEN dedi ki...

benimde pilavı unutmuşluğum var birde yumurta kaynatıyordum uyumuş kalmışım Allah'tan yangın falan çıkmadı :(

Dibi tutmuş tencere vs bende içine birazcık cif koyup kaynatıyorum hem güzel kokuyor hemde gerçekten yumuşatıyor ^.^

Emel Sevren Pınar dedi ki...

herşeyin bir çözümü var işte:) unutkanlık için ne yapmalı esas onu araştırmalı:)
bende bulaşık deterjanı ile yıkanan tüllerin bembeyaz olduğunu duydum ama henüz uygulamadım. Doğru olabilir bak.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi, çok iyi fikirmiş... hatta benim püf noktamdan çok daha iyi bir fikir :)) bir dahakine kocadan rica etmek ;)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Hazel Çelik, aa bulaşık deterjanı daha da mantıklı! hem de direkt olarak mutfaktan bir ürün... eminim yakın zamanda bir daha başıma gelir, hemen bunu da deneyeceğim :))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emel Sevren Pınar, bulaşık deterjanı kesin doğrudur bence... sonuçta tüllerde de yağlı bir tabaka oluşuyor kalorifer islerinden ve yemek buharlarından... o yağı da en iyi yağ çözücü bulaşık deterjanı çıakartır... bence çok mantıklı, denemeye değer ;)