9 Nisan 2014 Çarşamba

Ölüm ve Aptallık Nasıl Benzer?


Nedense en çok sevdiğim sosyal medya platformlarından birisi oldu Instagram. Etiketler sayesinde pek çok farklı alanda, pek çok farklı hayatlarda insanları keşfedebiliyorum. Kendi adıma konuşmak gerekirse, Pinterest tadında kullanıyorum bu platformu... Öyle yetenekli, öyle ilham veren kareler yakalayabiliyorum ki...Her akşam yemekten sonra en büyük keyfimdir Instagram'da gezinmek. 

Evvelsi gün yine keyfimi yaparken Bethenny Frankel'ın hesabına denk geldim. Kendisi çoğu insan için çok çok çok itici gelebilirken, ben kadına bayılıyorum! Çok samimi, doğal ve yarattığı marka gereği de çok başarılı bir işkadını olarak görüyorum. Çıkış noktası her ne kadar The Real Housewifes of New York olmuş olsa da şuan nerede olduğu ve ne yaptığı benim için daha önemli. (Bethenny Frankel kimdir derseniz TIK TIK ). Instagram hesabında çok hoşuma giden bir söz paylaşmış:




"When you are dead, you don't know that you are dead. It is only difficult for the others. It is the same when you are stupid..." 

"Öldüğünüz zaman, öldüğünüzün farkında olmazsınız. Ölümünüz, sadece diğerleri için zordur. Aptallık için de aynısı geçerlidir..."



Bu sözün kendisine ait olmadığına eminim, başkası söylemiştir ya da anonimdir. Ancak daha önce hiç düşünmediğim bir şeydi bu. Gerçekten de öyle! 

Öldüğünüzde uçup gidiyorsunuz, özgürsünüz, artık ruhunuz içine sıkıştığı bedenden kurtuluyor (yahut da siz nasıl inanıyorsanız). Büyük ihtimalle ölünce daha mutlu oluyor bile olabiliriz, bilemiyoruz. Ölen kişinin özgürlüğüne karşın, geride kalanlar için çok zor bir süreç. Koskocaman ruhlarını sıkıştırdıkları bedenleriyle beraber bu dünyada belki tek başlarına kalıyorlar, belki en sevdikleri insan yok artık, belki de hayat arkadaşları, dostları... Çok üzücü tabiki... Kalan için o kadar zor ki... Ama ölen özgür artık, farkında bile değil, öldü mü ölmedi mi bilmiyor bile belki...

Aptallıkta da aynen böyle... Sen aptalsın, farkında değilsin, büyük ihtimalle bu aptallığın dolayısıyla mutlusun da...  Ama sen bir de çevrendiklere sor. Ne büyük zorluk! İmzanı attığın her yeni aptallık, bir öncekinden daha zor geliyor çevrendekilere. Sana anlatmaya çalışıyorlar belki ama olmuyor... Sen hala mutlusun, aptal olduğunun farkında değilsin... Çevrendekilere ise öyle zor ki...

Ölüm ve aptallığı aynı satırlarda, benzetilebileceği bir yanlarıyla beraber yazmak, okumak çok garip geldi bana da. Ama gerçekten de hiç bakmadığım bir bakış açısı oldu bu, ilk defa düşündüm bu konuda. 

Kimlerin, nerede size bir şey düşündürebileceği, öğretebileceği bilinmez. Ayırım yapmaksızın herkesi dinlemek, izlemek, bir şeyler öğrenmeye çalışmakta fayda var. Aynı Bethenny Frankel gibi... Çoğu insanın beğenmediği, boş görebileceği bir kadın bana dünyanın öteki ucundan neler düşündürttü, hatta üzerine yazı bile yazdırdı. 

* Bu yazı da burada dursun, aptallarla karşılaştığımızda kendimize hatırlatmak için dönüp okuruz. Aptalların karşısında durmanın zor olduğunu, onların mutlu ama biz kendimizi paraladıkça ve onlara akıl fikir vermeye çalıştıkça daha mutsuz olduğumuzu hatırlatırız. Çünkü ölen de aptal olan da bulunduğu durumun farkında değil... Farkında olamayacak da...

18 yorum:

Emrah Özdemir dedi ki...

Güzel bir bakış açısı. Büyük bir keyifle okudum efendim yazıyı :)Aslında konu ölüm olunda :( Böyle yapılması lazım ama neyse ben gülmeye devam edeyim.

Burcu Odacı dedi ki...

Yine süper bir yazı...bu sözü hemen bir yere not alacağım, kim söylemişse çok doğru söylemiş...sen de bu güzel yazıyla bizimle paylaştın, teşekkürler Kızlı Erkekli Kedili :)

bücürükveben dedi ki...

instagram, pinterest duyduğum ama hiç kullanmadığım şeyler o yüzden bu hanımın ismini ilk kez duydum, ölünce bence de her halikarde çok daha mutlu olacağız ama mutlu olacaksak o zaman öldüğümüzün farkında olmamız da gerekir diye düşünüyorum:) yani "oh çok şükür ölmüşüm" tabii bir de ateist bakış açısı var o zaman evet farkında olmayacağız çünkü ölmüş olacağız ve ne mutlu, ne mutsuz hiçbir şey hissetmeyeceğiz:( sevenlerimize acı keder vereceğiz:( umarım ateistler haklı değildir, ölünce yazdığın gibi hafifleyerek hapsolduğumuz bedenden çıkalım güzel bir yerlere gidelim:)

sevgiler

Meltem D. dedi ki...

Ölüm konusunda emin değilim ama aptallık konusunda hemfikirim sevgilerimle.

Depresif Ayu dedi ki...

Çok güzel bir söz gerçekten. Süper...

Instagram ve pinterest kullanmıyorum. Şu sıralar twitter a fazlasıyla dadandım da, 1 tane yetiyor. Facebook eskisi kadar kullanmasam da o da var. Şimdilik başka şey eklemeyeyim bunlara :)

Persephone dedi ki...

"Öldüğünüz zaman, öldüğünüzün farkında olmazsınız. Ölümünüz, sadece diğerleri için zordur. Aptallık için de aynısı geçerlidir..."
Bayıldım bu söze...Çok güzel bir şey yakalamışsın...Bazı sözler düşündürür,bu da onlardan biri...Ayrıca güzel bir yazı,kalemine sağlık...Sevgiler...

Unknown dedi ki...

ne kadar doğru bi söz. Yazınız çok beğendim.. Takibe almak da geciltim kusura bakmayın.Sevgiler.:)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emrah Özdemir, değişik bir bakış açısı, üzerinde düşünmeye değer ;)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Burcunun Dünyası, Burcu'cuğum çok teşekkürler, beğenmene çok sevindim ♥ Böyle denk geldiğim ve aklıma takılan her şeyi burada paylaşmaya çalışıyorum. Hepimiz aynı :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Müjde Dural, kim haklı göreceğiz başımıza gelince :) Her şekilde geride kalanlara sabır dilemekten başka bir şey yok şuan. Sevgilerimle ♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Meltem, ölüm konusu hassas zaten. Öncelikle korku ve üzerinde düşünmeye çekindiğimiz bir konu... İnançlarımız da farklı olunca, oldukça hassas oluyor zaten. Sevgiler ♥

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Depresif Ayu, Twitter yasaklandı, hep Twitter'a giresim geldi. Şimdi yasak kalkınca yine bakmaz oldum... İnsan doğası işte :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Persephone, hepimiz birbirimizle bir şeyler paylaşmaya çalışıyoruz. Hem etrafımızdan, hem de birbirimizden bir şeyler öğrenme peşindeyiz. Paylaşıma devam, büyük mutluluk :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Işık Erten, hoşgeldinizzz :) Beğendiğinize çok memnun oldum. Sevgilerimle ♥

safransarı dedi ki...

Çerçeveletip duvara asılacak derecede güzel olmuş.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

safransarı, estafurullah :) beğenmene çok sevindim :)

Unknown dedi ki...

yaa ne kadar yerinde bir sözmüş bu böyle. Ben de ölümle aptallığı bir arada düşünmemiştim hiç :) Farklı bir bakış açısı. Bir de o aptallara farkettirmeye çalışırsın anlatmaya çalışırsın aptallığından anlamaz ya iyice sinir olursun :)

Unknown dedi ki...

Yaşamak daha zor. Nefes almanız, ayakta durmanız acaip bir varoluş.
Aptallık konusunda "aptallar, belki de bizden daha çok eğleniyorlar."
Mr. Bean'i düşünsene.
Belki de onlar kadar rahat olmak işi akışına bırakmalı.