16 Ocak 2014 Perşembe

Yedeklerin Yedeğini Yedeklemek

Yine evliliğimin ilk aylarının acemilik hallerinden bahsedeceğim sizlere. Ev geçindirmenin ana kalemlerinden birisi de market alışverişi yapmak, yapabilmek... Nasıl market alışverişi yapılır? Hiçbir fikrim yoktu... Market Alışverişi yazımda bahsettiğim liste olayını tam zamanında, dibe batmadan önce çözmüşüm. Listeme göre kuzu kuzu alışverişimi yapıyorum. Ta ki ilk evimizden taşınıp, yeni evimize gelme aşamasına kadar!

Malumunuz ki ev taşıma zamanları, güzel bir temizlik zamanıdır. Biz bu tecrübeyi biraz erken yaşamış olsak da (evliliğimizin 10.ayında taşındık) evde ne çok çöp ve kullanılmayan şey biriktirdiğimizi farkettik. Hele ki mutfak kolilerini toplarken... İki kişilik yeni evli ve her gün çalışan bir çiftin mutfağında neden 30 paket hazır çorba olabilir ki! Yahut da kekin bile ayda bir defa yapıldığı bir mutfakta neden 25 paket kabartma tozu ve 35 paket vanilya olabilir ki! Tamamen "Aman bitmesin, biterse de yedeği olsun" mantığındaki psikopat ve yeni evli birinin mutfağında olabilir :)

* Fotoğraflar alışveriş çılgınlığının merkezi olan ABD'den. Türkiye'den de aradım ama böyle efsanelerini bulamadım :)
Evdeki diğer hiçbir odada böyle bir istifleme yapmamış olmama rağmen, nedense mutfakta "yedeklerin yedeği"ni yedeklemişim. Taşınma sırasında erkenden bu sorunumu farketmem çok iyi oldu aslında. Yeni evimize taşındığımızda derhal market alışverişi alışkanlıklarımı yeniden değiştirdim, tarihleri geçmeden de hemen mevcutlarımı tükettim. Bundan sonra da sadece ihtiyacım olduğu kadar malzeme alıyorum, yedek işine bulaşmıyorum hiç :)


Bu konunun farklı bir boyutu olan ve sadece market alışverişi ile sınırlı kalmayan "Evdeki her şeyi biriktirme ve yedekleme" durumunu sizlere başka bir yazımda kaleme almaya karar verdim. Malumunuz ki mutfak istifçiliğinden daha eğlenceli ve uzun bir konu olacak :))


10 yorum:

Nesrin dedi ki...

Off o çok fena bir durum ya.
ben de geçenlerde aylar sonra ilk kez çekmeleri düzenleyeyim dedim bir sürü puding falan çıktı. Pratik oluyor canımız tatlı çekerse diye alınmış herhalde ama kullanılmadan tarihleri geçmiş bile:(

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@nesrin, çok iyi dedin ve ben yazmayı unutmuşum... paket paket puding çıkmıştı bir de :/ her markete gittiğimde atıyordum hepsinden sepete :))

Atahan ile hayat dedi ki...

bende hep az az alırım em fazla bir yedek taze alayım derim ama kocam sağolsun senin gibi yedeğin yedeğinin yedeğini alıyor kabus gibi :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@atahan ile hayat, bizim gibilerle yaşamak çok zor malesef, bu konuda bizleri biraz idare edeceksiniz :) Ama konu üzerinde çalışıyorum, neredeyse kestim sayılır :)

Burcu Odacı dedi ki...

Benim de gözümün önüne evdeki kabartma tozları ve vanilinler geldi nedense :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@burcunun dünyası, :))) çoklu paket alınca ekonomik oluyor diye ikişer tane 20'li ile çıkıyorum :) Demek ki yanlız değilmişim ;)

A Cat From London dedi ki...

Abartmamakla beraber daima yedeklidir bizim ev de. Asıl kullanılan ürün bitince yedeğe geçerken yedeğin yerini de hemen yenisi doldurur. Kuru malzemeler için (mümkün olduğunca) "evde şu var mı?" sorusunu sormamak ya da "aaa dibinde çok az kalmış" cümlesini sarfetmemek rahatlığı hoşumuza gidiyor.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@a cat from london, çok mantıklı bir yaklaşım... tabiki benim gibi abartıp, saçmalamadıkça :)

Bahceperim dedi ki...

A Cat From London'la aynı mantıktayım. Benim eskiyen eşyalarımı seviyorsam atamama huyum var. İlla bir şeklde değerlenmeli. Büyük kızım bazen gözüme soka soka bazen de: Anne ya eşyalarına bu kadar bağlanma.' diyerek çöpe atıyor..

Kizlierkeklikedili dedi ki...

@bahce perim, ben de eskiyen eşyalarımı bakmadan atarım :) hepimizin takıntıları, zaafları başka... insan olmanın eğlenceli tarafı işte :)