13 Şubat 2016 Cumartesi

Bebeğimizin Uyku Arkadaşı Alışkanlığı

Herkesin dilinde son dönemde, bebekler için uyku arkadaşı. Ben de daha hamileyken bu konu hakkında birkaç bir şeyler okumuştum, bilgiyi depolamıştım. 


Peki uyku arkadaşı ne demek ve faydası nedir? (Bu noktadan sonra yazacağım hiçbir şey bilimsel ya da psikolojik bilgi içermemektedir, aksine çokça pratikten geçen tecrübemizin sonucunda toparladığım satırlardır.)

Bebeğin uykuya geçişi sırasında alışkanlık kazandığı, sarıldığı, yüzüne koyduğu bir uyku arkadaşı edinmekte fayda var. Çünkü bebekler 3.aylarından sonra uykuya dalış sırasında bir şeyi tutmaya, okşamaya ihtiyaç duyuyorlar. Uyku arkadaşı da bu işe yarıyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ayrıca uyku arkadaşı, bebeğinize uyguladığınız uyku rutininin bir parçası oluyor aslında. Yani uyguladığınız rutin sırasında uyku arkadaşını da bebeğinize verdiğinizde, "uyku zamanı geldi" mesajı daha da altı çizilerek bebeğinize geçiyor. 

"Eskiden uyku arkadaşı mı varmış şekerim, modern uydurmalar bunlar" diyenler de var, biliyorum. Ancak eskiden de varmış. Mesela benim adını annemin "ninni" koyduğu saten bir yastığım varmış. Uykuya geçiş sırasında "ninni, ninni" diyerek onu istermişim ve seve seve, okşaya okşaya, yüzüme süre süre uyurmuşum.


Peki biz bu uyku arkadaşı işini ne yaptık... Can oğlumuz 2 aylıktı C&A'den uç kısmı Mickey kafası, alt kısmı ise yumuşacık ve kaygan yapılı peluştan olan bir uyku arkadaşı aldık. Oğlumuzu yatağına yatırdığımızda hep yastığının yanına koyduk. Gerçekten de o zamana kadar uyku arkadaşıyla ilgilenmeyen oğlan, 3.ayından sonra uykuya geçişi sırasında yorganını eliyle mıncıklamaya ve yüzüne götürmeye başladı. İşte o zamandan sonra yavaş yavaş boynunun altına, yüzüne yaklaştırdık uyku arkadaşını. Bu uygulamanın sonunda, uyku arkadaşı asıl görevini 4.5 aydan itibaren yapmaya başladı. Oğlumuz uyku rutininin ardından (ayrıca bir yazıda gece uykusu rutimizi detaylıca yazacağım, bu konuda çok çalışıyoruz), uyku arkadaşını boynunun altından doğru yüzünün yarısına koyuyoruz ve onu tutarak, eliyle oynayarak uykuya dalıyor.


Şimdi baktık ki Can oğlumuz bu işi çok sevdi, alışkanlığı iyice oturmaya başladığı anda hemen C&A'e gidip bir tane daha aynı uyku arkadaşından aldık. Birisi kaybolur, başına bir şey gelir, her zaman yedeğimiz olsun istedik. Bir de yıkanma sırasında uyuması gerektiğinde eksiğimiz oluyordu, onu da tamamlamış olduk.

Bizim uyku arkadaşı maceramız bu şekilde, ilgililer de tecrübemizi paylaşmak istedim. Bazı anne babalar hiç böyle alışkanlıklar edindirmek istemiyorlar, biliyorum onlar da kendi sebepleriyle haklılar ama bebeğinizin kaliteli bir şekilde uyuması için her yol mübahmış, bunu anladım. Çünkü bebeğin kaliteli uykusu anne babanın kaliteli uykusu demek (Atıp tuttuğuma bakmayın, gece uykularımız malesef hala çok kalitesiz. Uyku arkadaşının faydasını sadece uykuya geçiş sırasında görüyoruz). Biz oğlumuza bu tip ufak alışkanlıklar edindirmeyi uygun görüyoruz, aksi fikirlere ise saygımız sonsuz. Bol uykulu, horul horul bebekli günler dilerim, sen biliyorsun, amin :)


2 yorum:

birdunyafikir dedi ki...

Oğlum 3 aylık. Bazen emerken uyuyup kalıyor. Ben de bu sebeple emerken üzerini ince bir battaniye ile örtüyorum genellikle. Bir kaç haftadır battaniyeyi, elimi, kendi ellerini yada kıyafetlerini sıkıca tutarak uyuyor. Okumuştum, -genel olarak- 3 aylıkken uykuya dalma esansında bir nesneyi tutma alışkanlığı oluşuyor bebeklerde. Çok sevimli oluyor öyle sıkı sıkı tutunca:)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Beyza aydin baser, masallahh. Iste tam uyku arkadasi vakti. Veriyorsun eline, basliyor yumus yumus severek uyumaya 😊