25 Şubat 2016 Perşembe

Bebeğimizi Nasıl Uyutuyoruz? Gece Rutinimiz Nasıl?


Blog üzerinden mail ile olsun, Instagram üzerinden olsun şüphesiz en popüler sorulardan bir tanesi "Bebeğinizi nasıl uyutuyorsunuz, gece uyuyor mu, rutininiz var mı?" Hepsine ortak yanıtım: "Sadece gece rutinimiz var, gerisi partiiii!"

Bebeğiniz olunca hayatınızdaki en büyük değişiklik: Uyku uyumuyorsunuz! Uyuyorsun diyenlere inanmayın, "aaa benim bebeğim vallahi akşam yatıp sabah kalkıyor, 10 saat şekerim" diyenlere göz devirin... Ya onların bebekleri çok istisna ya da hikayeyi biraz çarpıtıyorlar. Yine de kimsecikleri kırmayayım, genellemeyeyim, "bizim çocuk uyumuyor, bebeğini uyutanlara saygılar" diyip konuya başlayayım.

Oğlumuz doğduğundan itibaren en tepiştiğimiz, bizi en çok yoran, çıkış yolları aradığımız ama bir türlü bulamadığımız, sürekli bir düzen oturtmaya çalıştığımız, çıkış bulmaya çalıştığımız, uyuttuğumuz bebeğimizi "uyur tutabilmek" için yaptıklarımız derken bitmedi; 6 aylık oldu, biz bittik uykusuzluktan.

Malesef ki oğlumuzun ne gündüz, ne de gece uykuları düzenli değil. Bir gün iyi uyurken, bir hafta rezalet uyuyor (1'e 7 diyorum dikkat). Ancak oğlumuzun uyku mevzusunda yerine oturttuğumuz tek konu var o da gece uykusu önce rutinimiz ve gece uykusuna dalışı (mühim olan daldırmak değil, dalık tutmak, ayrı konu). 

Bebeklerin uyku düzeni konusunda internette gezinince en büyük çözüm basamağı olarak "gece uyku öncesi rutinini oturtmak" belirtiliyor. Biz de Can oğlumuz 1.5 aylık olduğundan itibaren bu rutini şaşmadan uygulamaya başladık. Çok düştük, çok kalktık, bir gün tuttu, bir gün daha da beter oldu hiç uyumadı derken 3.5-4 aydan itibaren rutin oturdu ve oğlumuz bu düzene alıştı. Tek nokta, yılmadan her akşam aynı şeyi yapmak. Teklerseniz, düşersiniz... Peki nedir uyku rutinimiz? Bu rutinimizin son halindeki saatlerini sizinle paylaşacağım. Çünkü bebeğimizin 3.ayındaki uyku saatleriyle 6.ayındaki saatleri aynı değil...

♥ 17.30-18.00 Akşam Yemeği (4.Ayından itibaren kaşık maması, bisküvi ve meyve karışımı veriyorum)

♥ 18.00 Babasının eve gelişi. Babasını görünce bir çığlık ve kocaman gülümsemeler, kol bacak çırpmalar

♥ 18.00-18.45  Baba oğul oyun saati. Hoplaşmalar, kahkahalar, mutluluklar.

♥ 18.45 Banyo. Oğlumuz göbeği düştüğünden beri aşı günleri, minik hastalıklar hariç her gün yıkandı. İlk 1.5 ay gün içerisinde yıkıyorduk ama sonrasında akşam rutinine ekledik. Şansımıza ki oğlumuz suyu çok seviyor, çıplak olmaya bayılıyor. Suratına, kafasına, neresine su dökerseniz dökün, o yüzündeki gülümseme hiç bitmiyor.

♥19.00-19.15 Giyinme ve Hazırlık. Bu sırada tertemiz kıyafetler giyiliyor, ayaklara masaj yapılıyor, dönencesindeki ninniler çalınıyor. Saçlar taranıyor, kulaklar temizleniyor, yüzüne nemlendirici sürülüyor (vücuduna sürmüyoruz, tamamen kişisel tercih)

♥ 19.15 Baba oğul kitap okuma vakti. Bu rutin de baba oğul rutini. Onlar bizim yatakta yan yana yatıp kitap okurken, ben de bir yandan evi tamamen topluyorum, dağılan banyoyu temizliyorum, mutfağı ve akşam yemeğimizi hazırlıyorum. Bu kadar küçük bebek kitaptan ne anlar demeyin. Bol renkli ve resimli kitapları var. O resimlerine bakıyor, babası da sakin sakin hikayeyi okuyor oğlumuza. Hem stabil ses konuşma onu sakinleştiriyor, hem de gördüğü resimler ilgisini çekiyor.

♥ 19.30-20.00 Uyku vakti. Uykuya geçiş saatini bu aralıkta oluyor. Kitap okurken ağlamalar, kırmızı gözler, göz ovuşturmalar başlayınca anlıyoruz ki uyku vakti ve uyutuyoruz.   

*** Banyodan sonraki her ortamda ışık kısık oluyor, asla cart ışığa sokmuyoruz oğlumuzu. Mümkün olduğunda sakin, oyunsuz geçiriyoruz o noktadan sonra ***


Bu noktadan sonrası her gece muamma. Yukarıda da dediğim gibi Can oğlumuzun hayatında sadece bu rutin var, öncesi ve sonrası partiiii! Bazı gece 2 kere uyanıyor, bazı gece 12 kere uyanıyor (gerçekten, 12). 

İşte böyle... Gece ve gündüz uykularında da bir gün rutin oturtursak, onu da sizinle paylaşıyor olurum. Benim hala umudum var, hunim de var...

4 yorum:

Gülşah önen dedi ki...

İlk çocuğum oğlum 6.ay itibariyle resmen kendi uyku rutinini oluşturdu ve gece deliksiz uyumaya basladı.Evet resmen aksam 10 da yatıyor sabaha kadar mama bile versem almadan deliksiz uyuyordu. Amann kolaymış bu iş cocukları uyumayan annelerde kesin sorun var derdim ki şuan 3 yaşında olan kızım bana hayatın tokatını attı :) ne düzen ne uyku çocuk doğdugundan beri oglen uykusu dahi uyumuyor. Gece dalması sıkıntılı ve her gece saat bası uyanıp garip isteklerde bulunuyor tüm testler yapıldı sorun yok tek sorun çocuk uykuyu sevmiyor ve her daim cin gibi gözleri kızarmaz uyku sersemi asla olmaz :) ama bende halaaaa umutluyum ve hunim kafamda :)) kısaca rutin önemli evet ama çocuğun karakteride çok etken ;) sevgiler.

Atahan ile hayat dedi ki...

benim şarkım uykusuz her gece adlı eser olmuştu... 4 yaşından sonra tam düzen oturuyor ki bu defada çiş için uyanıyorlar :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gulsah Onen, ah işte net cevap bu, çocuğun huyu böyle... o huni kafadan çıkmayacak anneee sesini duyar gibiyim :))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

atahan ile hayat, aaa bitmiyor mu yani.... kaset aynı hepimizde, baştan baştan baştan çalalım :)