5 Kasım 2015 Perşembe

Doğum için Hastane Çantası Hazırlığı ve Tavsiyeler




Hamileliğim sırasında oldukça kafa yorduğum, internette listeleri hatim ettiğim, 35.haftadan itibaren hazır ettiğim en mühim parçalarımdan birisi oldu. Doğum çantam, içeriği ve hazırlığı konusunda doğumdan önce bir yazı hazırlamak istemiştim aslında. İyi ki hazırlamamışım; tüm beklentilerimden farklı, tüm okuduğum listelerin dışında tecrübe ettim her şeyi. Buyurunuz fiilen hazırladığım çantamın listesi, tavsiyelerim ve "gerçekten" kullandıklarım, kullanmadıklarım:



1. Lohusa pijaması/geceliği:
Ben Ne Yaptım: Ben özel olarak lohusa pijaması ya da geceliği almadım. Kolay emzirme ve sezeryan yarasının rahatlığı açısından önden düğmeli sıradan pijama ve gecelikler aldım. Hangisini kullandığımı sorarsanız, gülerim :) İlk gün ameliyat sonrası yürüyene kadar ameliyat önlüğüyle kalıyorsunuz zaten. Yürüyüşten önce sizi güzelce temizleyip, kıyafetinizi giydiriyorlar. Ben ilk gün gecelik giydim ama rahat etmedim. Hem biraz tahminimden fazla içimi gösterdi, hem de oturup kalkarken rahat edemedim. Ertesi gün hemen altıma normal bir eşofman ve üzerime de tshirt giydim, ohhh çok rahat ettim.

Tavsiyem: Özel olarak lohusa geceliği ya da pijamalarını boşverin. Yanınıza iki incecik eşofman altı, üzerinize de iki tshirt alın. Hem alt, hem de üstlerinizin büyük beden olmasına dikkat edin ki doğumdan çıktığınızda hala 7 aylık gibi göründüğünüzü unutmayın. Eğer ki derdiniz odada misafirler ya da aileniz varken emzirme problemleriyse, yanınıza bir emzirme önlüğü alın güzelce bebeğinizi emzirin.

2. Kişisel Bakım Malzemeleri ve Gereçleri:
Ben Ne Yaptım: Yanımda makyaj malzemeleri dahil, ihtiyacım olabileceğini düşündüğüm bir dünya kişisel bakım malzemesi aldım. Hiçbirisini kullanmadım... Sadece gözlüğüm, diş fırçam ve macunum, lens kutum ve solüsyonum, ıslak mendil (başucunuzda duruyor, her şekilde işe yarıyor) kullandım.

Tavsiyem: Hepi topu iki gece hastanedesiniz ve sezeryan olduysanız ameliyat acınız öyle çok ki, güzelliğiniz ya da makyajınız hiç mühim olmuyor. Bir sürü ıvır zıvırı boşuna yanınızda taşımanızı tavsiye etmem. Çok isterseniz yanınızda hafif bir ruj, rimel ve ameliyattaki kan kaybından sararmış suratınıza renk vermek için allık bulundurabilirsin.

3. Bebek Malzemeleri/Kıyafetleri/Gereçleri: Her kalemde olduğu gibi bu kalemde de lüzumsuz öyle çok şey aldım ki yanımda... Göğüs pompasından, bebek bezine, takım takım kıyafetlere kadar bavulun yarısını doldurdum. Sonuç olarak yarısından fazlası kullanılmadan gerisin geriye eve döndüler.


Tavsiyem: Hastaneler ciddi sıcak yerler. Bilhassa da yaz aylarında doğum yapacak güzel anneler, kıyafet işini lütfen abartmayın. Hem hastanede, hem de hastane çıkışında eve gittiğinizde bebeğinizi en az ve hafif şekilde giydirmenizi tavsiye ediyor doktorlar. Mesela biz yanımızda götürdüğümüz alt-üst takımların hiçbirisini kullanmadık. Oğlumuzu hastanede bulunduğumuz sürede ve çıkışında sadece çıt  çıtlı body ve çorap giydirdik. Yanınıza bilmemkaç takım alt üst alacağınıza, en azından 5 tane çıtçıtlı body, 5 çift çorap ve 4 tane penye battaniye alabilirsiniz. Çünkü bez sızıntıları, kusmalar ve rutin kirlenmelerin sonucunda 3 günde bu adetler ancak yetiyor. Ayrıca biz yanımızda bez götürmüştük, hiç gerek yok, hastane gerekli ihtiyacı karşılıyor.

4. Lohusa ihtiyaçları:
Lohusa ve ameliyat sonrası tüm ihtiyaçlar hastane tarafından karşılanıyor. Ben doğumdan önce çantamı hazırlarken ve listeleri okurken lohusa pedleri de listelere dahil edilmişti. Ancak hiç gerek yokmuş. Ameliyattan çıkar çıkmaz hemen hemşireler size pedinizi giydiriyor, yatağınıza gerekli korumaları yapıyor; size hiçbir iş kalmıyor. 

Tavsiyem: Yanınızda lohusa pedi götürmenize gerek yok, boşuna kalabalık yapmasın. Hem bizim çok iyi bilmediğimiz bir konu olunca önümüze gelen ilk pedi alıyoruz ama hastane öyle değil, en güzel pedi sağlıyorlar.

5. İkramlar, ziyaretler, süsler püsler:
Doğum çok güzel ve kutlanması gereken bir olay olmakla beraber hastane odası adı üzerinde, hastane odası... Benim şahsi fikrimi sorarsanız, hastane odasını misafir ağırlama yeri haline getirmeye, türlü türlü ikramlara gerek yok. Hele de sezeryanlıysanız, "hasta" olduğunuzu unutmayın, önceliğiniz her şekilde bebeğinizin ve kendinizin sağlığı. 

Tavsiyem: Eğer ki illa da birilerini ağırlamak, süs püs hazırlık yapmak istiyorsanız da evinizde güzel bir doğum sonrası bebek partisi yapabilirsiniz. Hastanede ise biz oda kapımıza bir bebek çelengi astık, ondan başka süsümüz olmadı. İkram konusunda ise annem kahve dünyasından çok çok çok güzel bebek çikolatası yaptırttı, gelenlere ikram ettik. Doğum katı personeline ve hemşirelerimize ise yine annem çok güzel tatlı yaptırttı, herkese doya doya ikram edildi. Maksat, bebeğimiz bereketiyle, ağız tadıyla gelsin. 

Özet olarak, aslında benim bizzat tecrübe ettiğim şu ki olayı abartmamak lazım. Hastanede kalacağınız hepi topu 2 gece için bavul bavul hazırlık yapmak çok lüzumsuzmuş. Hamileliğinizin güzel bitişinde sadece bebeğinize kavuşmayı düşünün, tüm ihtiyaçlar o an karşılanır ve eksikleriniz de hemen temin edilir.





6 yorum:

Anne Takipte dedi ki...

Can'a maşallah diyerek başlayayım. Bende daha yolu yarılama aşamasına gelirken girdim bu araştırmalara, iyi olacak bu liste bana, tecrübe her kaynaktan daha güvenilir^^

yazmasam delirirdim dedi ki...

Hayır benim anlamadığım yeni trend olan baby shower zaten doğum öncesi yapılmıyor mu, hastanede neden ikram bekler ki insan? Tebriğini eden gitsin, anne baba çocuğuna doysun <3

Tabii burdan konuşmak bana çok kolay, ilerde ne düşünürüm bilemiyorum.

Can oğlan çok güzelsin maşallah sana :)

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Bence ilk çocuğuna hamile olan birçok anne senin gibi abartı hazırlık yapıyordur.:) Eh sonuçta özenir insan, heveslenir di mi? Bak ben şimdi senin bu tavsiyelerini okudum ve çok mantıklı buldum ama günü gelince pek de uygulayacağımı sanmıyorum, allaaah onu da doldurayım, bunu da doldurayım derim herhalde.:)) Sanırım anneler ikinci hamilelikte daha bir rahat olurlar.
Bu arada ben o Can'ı yerim, nasıl bir tatlılık o öyle, böyle adam gibi bakmalar falan. :))
Maşallah yakışıklıya! :*

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Aile Albümü , aslında özetle kendini al git hastaneye, gerisi tıkır tıkır işler :)))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

yazmasam delirirdim, aynen öyle, baby shower doğumdan önce yapılıyor. Hastanede ayrı ağırlama, evde hastene dönüşü ayrı ağırlama, mevlüt, diş buğdayı, doğum günü derken bitmiyor kutlamalar artık. YEni moda böyle sanırsam...

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi , çok haklısın, insan onu da bunu da koyayım, lazım olur diye diye deliriyor. Ameliyattan çıkınca ise kendi canının, bebeğinin sağlığının derdine düşüyor, yanındaki hiçbir şeye ihtiyacı olmuyor. Çook teşekkür ederiz güzel sözlerin için, her gün daha değişiyor CAn oğlumuz, fotoğraf çekmekle geçiyor günümüz :)) DArısı isteyen herkesin, istediği zaman başına olsun inşallah ♥