30 Ocak 2015 Cuma

KINLE PAPERWHITE E-KİTAP OKUYUCU


En çok gönlümden geçen ama bir türlü elimin gitmediği yazılardan bir tanesiyle daha karşınızdayım. Kitap kurtları camiasında biraz yerden yere vurulan, biraz kabul gören, biraz eleştirilen, biraz da merak edilen yegane konu olan elektronik kitaplar ve elektronik kitap okuyucuları.

Elektronik kitap deyince aklıma benim de eskiden gelen “İnternetten indir, ipad üzerinden kitap oku”idi. Denedim, olmadı, ışığıyla ve renkleriyle öyle gözümü yordu ki yapamadım... Sonra bu sevdam geçti, normal kitaba devam ettim. Ardından Amazon’un elektronik kitap okuyucusu olan Kindle’a rastladım internet gezilerimle. Nasıldır, nasıl olur derken bol bol araştırdım ama satın almadım. Bir Cumartesi günü eşimle beraber kahvaltıya çıktık dışarıya. Yol üzerinde nedense Yurtiçi kargo şubesinde durduk, bir paket aldı eşim. Paket açılınca içerisinde bir Kindle Paperwhite çıktı! Bana hediyeymiş hem de! O gün heyecanla ilk Kindle girdi evimize... İlk Kindle diyorum, bir hafta sonra eşim de cihaza öyle bayıldı ki kendine de bir tane sipariş verdi.

Kelimelerin ve cümlelerin arasında sizi boğmamak için aşağıda ana başlıklar halinde madde madde yazacağım tüm tecrübelerimizi. Umarım sizin de bizim bu tecrübelerimizden yola çıkarak elektronik kitap dünyasına bakış açınız biraz daha yumuşar.



KINDLE’IN OLUMLU YÖNLERİ

·        Kindle’a özel olmayan ama benim gözümde tüm elektronik kitap okuyucularının yegane olumlu yönü: yanınızda kitaplık taşıyabilmeniz. Kalınca bir kitaptan çok daha hafif ve küçük olan bir cihazı çantanıza attığınızda, istediğiniz her yerde, istediğiniz kitabı okuyabilirsiniz.

·        Elektronik kitap okuyucularının ortak özelliği olan e-ink teknolojisi mükemmel bir özellik! Benim gibi teknoloji hakkında çok bilgisi olmayan birisi için devrim niteliğinde, aklının sınırını zorlayan bir şey. Çıplak göz ile kitap sayfasından neredeyse ayırt edilemeyen, ışığıyla göz yormayan (tamamen ışıksız da kullanılabiliyor), acayip bir şey! Teknik detaylara hiçbir zaman girmediğim gibi e-ink teknolojisi hakkında da ahkam kesmeyeceğim, internette teknik boyutuyla ilgili süper yazılar var, araştırabilirsiniz. Velhasıl bu teknoloji sayesinde saatlerce kitap okunabiliyor, kitap sayfasından ayırt edilemiyor, kesinlikle güneş ışığı altında ekran parlaması olmuyor.

·        Elektronik kitaplar artık ülkemiz pazarında da yavaş ama emin adımlarla kendine yer açmaya başladı. Bilhassa idefix.com ve dr.com.tr üzerinden pek çok güzel Türkçe kitaba ulaşılabiliyor. Aynı şekilde babil.com’un kendi elektronik kitap okuyucu cihazına yaptığı yatırım sayesinde Türkçe kitaba da yer verdiler.

·        İngilizce ya da farklı dillerdeki kitaplarda sınır yok. Ciddiyim... Bilhassa bedava kitap indirebileceğiniz ve Kindle formatına çevirip de cihazınızda okuyabileceğiniz milyonlarca kitaba evsahipliği yapıyor internet dünyası. Bu “kitap indirme” konusunda internette pek çok kaynak var. Çok resmi ve yasal kaynaklar olmadığı için sizlerle ilk ağızdan paylaşmamın uygun olmayacağını düşünüyorum ama kendi insiyatifinizle bu konuda çok bilgi edinebilirsiniz.

·        Kindle cihazı oldukça küçük ve ince olduğu için elinizde hafif bir şekilde tutmak, kenarına yapacağınız minik bir parmak dokunuşu ile sayfa değiştirmek çok kolay. Kolaylığını geçtim, kitap okuma hızınızı bence ikiye katlıyor.

·     Evinizin koltuğunda oturmuşsunuz, internette idefix.com’u geziyorsunuz diyelim. Beğendiğiniz bir kitap olduğunda hemen bilgisayarınızdan satıl alıp, hemen format çeviriciden geçirip, hemen Kindle’ınıza yükleyip okumaya başlayabiliyorsunuz.

·        Kitabınızı okurken dokunmatik ekranı sayesinde sayfalara notlar alabiliyorsunuz, beğendiğiniz yerlerin altını çizebiliyorsunuz, cihaza gömülü İngilizce sözlük sayesinde anlamını bilmediğiniz bir kelimeyi sadece üzerine tıklayarak sözlükte görebiliyorsunuz, daha sonra bu kelimelere topluca bakabiliyorsunuz, kitapta geçen karakterleri hatırlamak için ismin üzerine basarak o karakterin bulunduğu bölümleri görebiliyorsunuz... Bunlar ve daha fazlaları bu cihazda mevcut.


·           İngilizce ve bedava okuyabileceğiniz bir derya olunca, eğer ki İngilizce dil pratiği yapmak gibi bir amacınız var ise doğru yerdesiniz. Sınırsız kitap kaynağı, İngilizce sözlük desteğiyle çok faydasını görebileceğinize eminim. İngilizce dediğime bakmayın, tüm dillerde kaynak o kadar fazla ki!

·        Sayfalardaki harf boylarını, yazı karakterlerini, satır ve kelime aralıklarına tamamen zevkinize ve okuma tercihlerinize göre ayarlayabildiğiniz için her anlamda kişiselleştirilmiş bir okuma elde ediyorsunuz. Bilhassa yakın gözlük kullanmak zorunda olanlar açısından büyüyen yazı karakterleri sayesinde uzun saatler süren okuma maratonlarında gözlük kullanmak zorunda kalmayacaklar.

·        Kindle Paperwhite cihazına eklenen ekran içi aydınlatma sayesinde gözünüzü yormayan şeker gibi derin bir aydınlatmayla gece karanlığında bile kitap okuyabiliyorsunuz. Zifir karanlıkta bile denedim (bkz: elektrik kesintisi), hiç göz yormuyor, saatlerce okunuyor (bkz: saatlerce gelmeyen elektrik).

·        Çok hızlı şarj oluyor, çok uzun süreler şarjı bitmiyor. Yeri geliyor ki okuma sıklığınıza göre bir ay şarjı bitmiyor. Kitap kurdu iseniz bile en az bir hafta gidiyor.


KINDLE’IN OLUMSUZ YÖNLERİ

·        Türkiye’nin basılı kitabı olmadan elektronik kitabının satışına izin vermemesiyle çıkış yapan engellemeler nedeniyle malesef ki ülkemizde Amazon.com üzerinden kitap alımı yapamıyoruz. Bu konuda tabiki zilyon tane çözüm var, kitabınızı Amerika’dan alıyormuş gibi göstererek bu problemi çözebiliyorsunuz ama ben bu konuya girmeyeceğim. İnternet üzerinde bu konuda pek çok kaynak bulabilirsiniz.

·        Diğer elektronik kitap okuyucu cihazlar hakkında pek bilgi sahibi değilim ama sanıyorum ki diğer alternatiflerine göre TL karşılığı olarak baktığımızda Kindle daha pahallı. Bu farklı fiyatının karşılığını verdiğine eminim ama bu noktada tercihler devreye giriyor.

·        Türkiye’de hala gelişmekte olan bir pazar olduğu için malesef ki basılı kitaplar ve elektronik kitaplar arasında cezbedici bir fiyat farkı yok. Nasıl olmaz? Depomama, baskı, taşıma maliyeti olmaması nedeniyle en azından yarı fiyatına satılmalı. Burası Türkiye... Zaten kitap satılmıyor ki...

·        Kindle cihazı, elimizde her gün kullanmaya alıştığımız tabletler ya da cep telefonları gibi değil. Özel ekran eknolojisi sebebiyle çok daha hassas... Ekranı düşmelere, sıvı temaslarına, çizilmelere karşı oldukça tehlikeli. Bu nedenle Kindle cihazınızı elinize aldığınızda hemen bir de kılıf edinmenizi tavsiye ederim.

·        Eğer ki Türkiye’deki internet sitelerinden resmi yollardan kitap alacaksanız, basılı kitaplara çok yakın fiyatlar ödemeye hazır olun. Amazon.com üzerinde gezerken gördüğünüz 1-2 dolara satılan kitaplar gibi değil malesef.

·        Elinizde gören herkes ya boş boş tablet bilgisayara baktığınızı sanıyor ya da “Amannn kitap oradan mı okunur? Şöyle kitap kokmadan olmaz, sayfa çevirmeden olmaz.” Diye taciz ediyor. Halbuki kitap okumayı sevenler olarak birbirimize daha sevimli yaklaşsak, tercihlerimize saygılı olsak, olmaz mı ki?

·        Evet kitabı fiziksel olarak elinizde tutamıyorsunuz, bitirdiğinizde kütüphanenize yerleştirip izleyemiyorsunuz, birbirinden güzel kitap ayraçları kullanamıyorsunuz, uzun aralıklar da olsa şarjı bitiyor... vb elektronik kitap okumanın fıtratında olan detaylar var, yok değil.



KINDLE KILIFI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

·        İnternette gezinirken Türk satıcıların listelerinde bulunan kılıflara, bilhassa da fiyatı nedeniyle itibar etmemenizi öneriyorum. Biz eşimle aldık, 20TL daha ucuza gelsin istedik, rezalet ürünler geldi, hepsini iade ettik. Bunun yerine Türkiye’de orjinal Kindle kılıfları satan bir internet sitesi var (her şekilde hemen buraya denk gelirsiniz), oradan kaliteli ve verdiğiniz paranın hakkını verecek bir kılıf almanızı öneririm.

·        Standart kapaklı kılıflar yerine manyetik kapaklı kılıf almanızı öneririm. Bu manyetik kapak sayesinde, kapağı kapattığınızda Kindle cihazınız da otomatik olarak kapanıyor. Aksi halde pek de ergonomik konumlandırılmamış olan açma/kapatma düğmesini kullanmak zorunda kalacaksınız, çok tatlı bir şey değil.



ÖZET: Yukarıda sıralamaya çalıştığım maddelerden de anlayabileceğiniz üzere eşim ve benim düzenli olarak kullandığımız, laf aramızda kitap okuma sıklığımızı arttırmış, bilhassa yabancı dil kitaplara rahatça ulaşamımızı sağlamış bir icat oldu. Verdiğimiz her kuruşa değdi, bizi mutlu etti, farklı hayatlara pencere açmamıza katkısı oldu, yıllar sonra yine dış mekanlarda kitap okumamızı sağladı. Elektronik kitaba karşı duyulan ön yargılarınızı bir kenara bırakıp, internette videolu tanıtımlarını izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.



  

14 yorum:

safransarı dedi ki...

hiç samimi bulmuyorum bu zımbırtıyı :\

Sadece C. dedi ki...

Kitabın kokusunu dokusunu seven bir okur olarak ben de ilk başta "yok aman" dedim ama bir kez kullanmaya başlayınca da bayıldım kaldım, amazon'dan alıyorum ve çok çok memnunum. Hatta kindle ile ipad ya da iphone'u eşleştirip kaldığın sayfadan bu cihazlardan da devam edebilme şansın var ki özellikle de ipad'in bu yeni ufak versiyonlarında kindle'a da gerek kalmayabiliyor :) Ayrıca içinde 2000-3000 kitap biriktirebiliyorsun, e-kütüphane için çok iyi. Velhasıl evet mutluyum ama yine de basılı kitap almak ve okumajtan da zevk alıyorum tabii.

bücürükveben dedi ki...

Beybisi ben hiç anlamam ama kuzum yani yeğenim bunun meraklısı, 6 yıldır kullanıyor, kobo diye bir şeymiş amazon'dan alıyormuş. Ama bana sorarsan da kitap okumak daha iyi ben alışkanlıklarımı kolay kolay değiştiremiyorum:))))iyi okumalar :)

bazenoyleolur dedi ki...

Yurt dışına çıkınca kitapsız kafayı yiyecek gibi olduğumda koşup sarıp sarmaladığım cihaz! Benim şu anda her şeyim. Dev bir arşivim de var. Eğer kitaplar konusunda sıkıntı yaşıyorsanız Türkiye'nin en büyük e-book arşivinin tüyosunu verebilirim. :) Ne yazık ki Türkiye'de çok fazla yayınevleri bu alana yönelmediği için pek başarılı e-kitaplar yok. Kullanıcılar kendileri oluşturuyor. Tabii ki yasal değiller.

Emel Sevren Pınar dedi ki...

ııı-ıııh:) bende tercih etmiyorum, edenleri de sevgi ile selamlıyorum.

Burcu Odacı dedi ki...

Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş canım, teşekkür ederiz. Elektronik kitaba olan tutumumu yumuşattın resmen. Özellikle de metroda ayakta bile bu okuyucular sayesinde kitap okuyabilen insanlar gördükçe daha bi sever oldum ama kendim kullanır mıyım bilmiyorum, ona biraz daha zaman var sanırım :)
Ayrıca arada bir de olsa ses ver, özletme kendini.

Kizlierkeklikedili dedi ki...

safransarı, aşkolsun, çok tatlı ama, bir tanısan, ağızından girer burnundan çıkar, alır gönlünü :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

cerenmus, basılı kitabın kokusu ve dokusu başka, buna hiçbirimizin lafı yok. Ancak bu kadar değişen hayatlarımız var iken bu konuda niye bu kadar tutucu olalım ki, değil mi? Hem basılı kitap, hem elektronik kitap okusak, kolkola gitse konu, çok şahane olur :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

bücürükveben, hiçbirimiz alışkanlıklarımızı değiştiremiyoruz malesef :)) Maksat kitap okumak, kim nasıl oluyor ve nasıl mutlu oluyorsa o makbuldür :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

bazenoyleolur, ahh o yasal olmayan arşivler... çok daldık biz de eşimle oralara... bilhassa kitap gibi bir konuda yasadışı olmayı gönlüm hiç istemiyor ama ülkemizin sistemi malesef ki mecbur bırakıyor insanı. Ne yapalım :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emel Sevren Pınar, maksat kitap okumak, hangisiyle mutluysak, bizler de hepberaber musmutlu yaşayabiliriz :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

burcuuuuk, ahh en güzel kitap kurdu bir hanımefendiyi bile böyle yumuşatabildiysem ne mutlu bana :) ahh sesim çıksın istiyorum ben de ama olmuyor bir türlü...

Kitapsız Kedi dedi ki...

Ama nerelerdesin, çok uzamadı mı bu ara :(

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Kitapsız Kedi, çok teşekkürler takip ettiğin içinn ama güzel bir yazı yayınladım az önce, haberler orada :)